Papaline: je li štetno ili korisno jesti ovaj proizvod?

Nekada davno za vrijeme SSSR-a papaline su se smatrale deficitarnim proizvodom, gotovo “buržoaskom poslasticom”.

Danas im svi imaju pristup: odu u bilo koju trgovinu i kupe ih.

Ali problem je drugačiji: je li proizvod koristan? Čini se da riba daje naslutiti odgovor “da”, ali dimljenost ukazuje na kancerogenu tvar.

Pokušajmo zajedno razumjeti ključne nijanse problema.

benzopiren

Internetom kruži tvrdnja da papaline sadrže mnogo benzopirena, produkta izgaranja.

papaline
Fotografija: Pixabay

Da, doista se oslobađa pušenjem, ali potencijalnu opasnost predstavljaju i drugi (znanstvenici kažu desetak) otrovni spojevi.

Neki od njih nastaju na visokim temperaturama unutar proizvoda, drugi – tijekom razgradnje goriva na kojem se puši.

Drugi su pak prisutni u sirovoj ili dimljenoj ribi u slučajevima kontaminacije mikrobima.

Utjecaj svega ovog “dobrog” na osobu manifestira se, u pravilu, u obliku glavobolja, visokog krvnog tlaka i alergijskih reakcija.

Znanstvenici su proveli posebnu studiju čiji rezultati govore da se rizik od negativnih posljedica konzumacije dimljene ribe i mesa može svesti na minimum ako se takvom hranom ne prepuštate nekontrolirano.

Što se tiče papalinskog ulja, koje neki ljudi jedu odvojeno (uz kruh, primjerice, ili kao dodatak salatama), stručnjaci kažu da s njim nema ništa loše, ali ipak preporučuju da se ne pretjeruje.

Što tražiti pri kupnji proizvoda

Stručnjaci savjetuju da obratite pozornost na boju papaline.

Ako je riba jako dimljena i nadjev je pretamni, to može ukazivati ​​na povećani sadržaj benzopirena.

U idealnom slučaju, trebali biste vidjeti staklenku s čistim, prozirnim uljem i zlatnim ribicama poredanim u jednakim redovima.

Potonji bi trebao biti iste veličine i ne bi se raspao kada stane na vilicu.

Kratak zaključak

Na kraju, što dobivamo? Papaline se definitivno ne mogu nazvati štetnim proizvodom, ali u isto vrijeme nisu osobito korisne za zdravlje.

Iako čimbenici kao što su način pripreme, mjesto proizvodnje, način dimljenja itd., mogu dodati nekoliko nedostataka stupcu “korisnost”.

Ranije smo vam rekli koju hranu ne biste trebali jesti popodne ako imate problema sa spavanjem.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki