Prženi krumpir može se smatrati pokazateljem kulinarskog umijeća domaćice: ako ispadne rumen, s hrskavom koricom ugodne zlatne boje, ispit je položen.
Kuharica Yulia Arkhipova, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, govorila je o nijansama pripreme ovog jela.
Kako pravilno pržiti krumpir
Za prženje trebate odabrati posebne sorte koje sadrže minimalno škroba.
Još jedan važan uvjet za ukusno jelo je: gomolje narezane na kockice stavljajte u tavu tek kada je dobro zagrijana. Unaprijed provjerite ima li u posuđu dovoljno biljnog ulja ili druge masnoće.
Tijekom prženja ne pokrivajte tavu poklopcem.
I za kraj: potrudite se ne miješati krumpir prečesto – dovoljno je dva puta da se ne pretvori u žele.
Sastojak za savršen prženi krumpir
Ako se kuhanje već bliži kraju, a još uvijek nema zlatne kore, u pomoć će doći obični maslac.
Dovoljno je da u tavu s krumpirom stavite mali komad (oko 20-30 g) ulja i pojačate vatru – malo iznad srednje.
Nakon 5-7 minuta krumpir će osjetno porumeniti, a na njemu će se stvoriti željena hrskava zlaćana korica. Osim toga, zahvaljujući maslacu, krumpir će postati aromatičniji i dobiti nježan okus.
Ranije smo vam rekli kako napraviti kotlete od tikvica.