Kako se riješiti loše navike u 3 koraka

Svi imamo loše navike – od pušenja i konzumiranja previše šećera do doomscrollinga na društvenim mrežama. Stvar je u tome što su te navike namijenjene tome da ih se riješimo – i često jednostavno živimo s njima jer nam je to zgodno. Prebacujemo krivnju sa sebe inzistirajući na tome da su za sve krivi vanjski faktori (stres, na primjer), ali problem je u nama.

“To je stvar upravljanja emocijama”, rekao je stručnjak za ponašanje i autor Neil Eyal za CNBC. Kako je objasnio, jedna od naših najgorih navika je vrijeme koje provodimo na mobitelu. “Mi istražujemo vrijeme i razloge zbog kojih ljudi gledaju u svoj telefon, a samo 10% vremena to je zato što je zazvonio”, rekao je.

“Dakle, 90% vremena, to je učinjeno iz drugog razloga – emocija, koja je u korijenu onoga što radimo – i povezana je sa željom da pobjegnemo od trenutne nelagode.”

Kako se riješiti ovih loših navika? Dovoljno je slijediti 3 koraka, smatra Eyal.

  • “Uzmite stvari u svoje ruke i ne krivite vanjske faktore.”
  • “Pronađi okidač koji pokreće naviku.”
  • “Napravite plan kako ćete uzvratiti, svaki put kad se spremate popustiti.”

Najosnovniji je prvi korak. Važno je shvatiti da smo mi odgovorni za svoje postupke i da nitko (i/ili ništa) nije odgovoran za naše izbore, dobre ili loše. Volimo ostati u svojoj zoni udobnosti i govoriti kako bismo bili drugačiji da su stvari drugačije. Stvar je u tome da se na taj način samo žalimo i štetimo sami sebi. Tek kada odlučimo da smo gospodari svojih života, krenut ćemo u akciju.

Izvor: jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki