Ruža možda neće ponovno procvjetati ako zanemarite znakove ove ljetne bolesti

Ruže su prekrasan dodatak svakom vrtu, no vrtlari bi se trebali pripaziti na podmuklu bolest koja može uništiti ovo cvijeće ako se rano ne uhvati.

Crne lisne pjege na ružama uzrokuje fitopatogen Diplocarpon rosae ili Marssonina rosae. Bolest se manifestira ljeti i u jesen. Prvi simptomi su crvenkasto-crne pjege blistave strukture na gornjoj površini lišća. Oni rastu i čak se spajaju.

Iako ova bolest neće ubiti ružu, uzrokovat će opadanje lišća biljke, požutjet će, prestat će cvjetati i značajno će oslabiti biljku, ostavljajući je osjetljivom na druge bolesti i štetnike koji joj na kraju mogu naštetiti.

Pogledajte više:

Što uraditi

Ako se bolest crne pjegavosti probije u vrtno tlo, vrlo je teško riješiti je se, ali je lako spriječiti ili kontrolirati bolest kada znate na što trebate paziti.

Kako kontrolirati i spriječiti bolest mitesera

Bolest crne pjegavosti treba vlagu i toplinu da bi proklijala, pa je vjerojatnije da će se proširiti za vlažnih ili kišnih dana s visokim temperaturama.

Najbolji način da spriječite bolest je osigurati da vaše biljke ruža imaju dovoljno zraka i da ih zalijevate u pravo doba dana kako biste spriječili da se preplave.

Pokušajte zalijevati ujutro kako bi se listovi, nadamo se, brže osušili nego da ih zalijevate poslijepodne ili predvečer.

Pazite da uvijek zalijevate ruže duboko u dnu biljke i pokušajte izbjeći lišće jer ćete tako smanjiti širenje bolesti.

Pogledajte više:

Orezivanje ruža u kasnu zimu ili rano proljeće često je potrebno barem jednom godišnje kako bi se smanjile šanse za gljivične bolesti, ali se ne preporučuje orezivanje ljeti jer to može opteretiti biljku tijekom vrućeg vremena i učiniti je osjetljivijom na bolesti.

Umjesto toga, u ovo doba godine možete ukloniti mrtve ili bolesne listove koji bi mogli naškoditi biljci, ali samo ako ste sigurni da je bolesno.

Pokupite zaraženo lišće kada ga prvi put vidite u proljeće kako biste smanjili njihovo širenje. Učinite to samo ako imate sigurnu dijagnozu da su mrlje miteseri. To je zato što uklanjanje lišća može ograničiti sposobnost biljke da dobro raste.

Sprječavanje bolesti crne pjegavosti može biti teško, ali rano otkrivanje je ključno za rješavanje ove bolesti, stoga redovito provjeravajte svoje ruže.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki