Kako se riješiti koloradske zlatice – 5 načina

Ako na svom posjedu primijetite koloradsku zlaticu, potrebno je poduzeti mjere za njeno uništavanje.

Pogledajmo 5 načina kako se riješiti koloradske zlatice: od uporabe kemikalija do biološke kontrole.

Šteta od krumpirove zlatice u Coloradu

Koloradska zlatica jedan je od najopasnijih štetnika poljoprivrednih kultura.

Hrani se lišćem krumpira, patlidžana i drugih biljaka iz obitelji Solanaceae, uzrokujući značajne štete na usjevima. Osim toga, krumpirova zlatica iz Colorada može se brzo razmnožavati i zaraziti nova područja zemlje.

Za suzbijanje ove štetočine može se koristiti nekoliko učinkovitih metoda.

Krumpir
Fotografija: © Belnovosti

Prva metoda je uporaba kemijskih insekticida, koji se mogu primijeniti na biljke ili tlo. Međutim, trebali biste biti svjesni mogućnosti negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

Drugi način je korištenje mehaničkih metoda borbe. To može uključivati ​​ručno uklanjanje kornjaša ili stavljanje ljepljivih traka na stabljike biljaka kako bi se zarobili kukci.

Treći način je privlačenje prirodnih neprijatelja koloradske zlatice, poput ptica i žaba krastača. Da biste to učinili, možete stvoriti uvjete za život ovih životinja na komadu zemlje.

Četvrta metoda je uporaba bioloških zaštitnih sredstava. Na primjer, korištenje lijekova na bazi bakterije Bacillus thuringiensis, koji blokiraju probavni sustav kornjaša

Kako ga se riješiti – 5 opcija

Koloradska zlatica jedan je od najčešćih štetnika poljoprivrednih kultura.

Može uzrokovati značajnu štetu vašem vrtu, ali postoji nekoliko načina da se riješite ovog kukca.

1. Ručno prikupljanje. Koloradske zlatice možete sakupljati ručno, a zatim ih uništiti. Ovo nije najugodniji način, ali je učinkovit.

2. Biološka kontrola. Korištenje predatora kao što su parazitske ose ili kornjaši grabežljivci pomoći će u kontroli populacije koloradskih krumpirovih zlatica.

3. Primjena insekticida. Primjena raznih kemikalija učinkovita je metoda suzbijanja koloradske zlatice.

4. Pokrijte biljke posebnim materijalima ili tendama kako biste ih zaštitili od insekata.

5. Korištenje biljnih dekocija i maski, poput vode s češnjakom ili papar votke, alternativna je metoda borbe protiv koloradske zlatice.

Bez obzira koju metodu odabrali, važno je poduzeti korake za suzbijanje koloradske krumpirove zlatice što je ranije moguće kako biste spriječili štetu u svom vrtu.

Ranije smo vam rekli je li moguće ukloniti pšeničnu travu iz vrta bez kemikalija.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki