To je jednostavan i ekonomičan desert za hladnjak, lagan, bez šećera i okusa čokolade, vanilije i jagode. U frižideru se čuva 4 dana. Recept Argyro Barbarigou.
Materijali
2 l mlijeka 2% ili biljnog mlijeka
160 gr. kukuruzno brašno
2½ žlice tekući zaslađivač sa stevijom
1 prstohvat/s soli
2 žlice vanilije ili dvije mahune vanilije
200 gr. nasjeckana čokolada bez šećera
250 gr. kolačići bez šećera za tepsiju
Za žele od jagoda
400 gr. nasjeckane jagode
1 žlica tekući zaslađivač sa stevijom
2 želatine
50 gr. voda.
Provedba
Za vrhunski desert za hladnjak bez šećera možemo koristiti životinjsko mlijeko, kao i biljno bademovo ili zobeno mlijeko.
Prvo napravimo kremu od vanilije.
U veliki lonac stavite mlijeko, kukuruzno brašno, sol, tekući zaslađivač sa stevijom i vaniliju.
Sve sastojke izmiješajte pjenjačom da se kukuruzno brašno potpuno otopi, prije nego kremu stavite na vatru.
Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok ne zavrije i krema se zgusne.
U zdjelu staviti pola kreme od vanilije i dodati nasjeckanu čokoladu.
Miješajte mekom kuhačom dok se čokolada potpuno ne otopi.
U pleh 30 x 25 cm ređati red kolačića.
Preliti čokoladnom kremom u jednom sloju.
Ponovimo red kolačića i prekrijemo kremom od vanilije.
Ostavite da se desert zagrije na sobnu temperaturu.
I tako, desert iz hladnjaka je spreman i nakon što je odstajao 2 sata, poslužimo ga. Ali sa svježim želeom od jagoda kao posljednjim slojem, postaje impresivan s grimiznim slojem jagoda i ima sav svoj okus i svježinu jagode.
Za žele od jagoda
Stavite želatine u zdjelu i prelijte ih hladnom vodom.
Ostavite ih 5′ da omekšaju.
Operite i nasjeckajte jagode.
Stavljamo ih u pleh.
Dodajte stevia zaslađivač i vodu.
Na laganoj vatri uz miješanje kuhajte jagode 3′ dok se malo ne otope i porumene da postanu kao umak.
Ocijedite želatinu da uklonite vodu.
Isključite umak od jagoda i dodajte želatine, miješajući da se otope.
Pustite da se temperatura spusti 2-3′ i prelijte žele od jagoda na vrh hladnjaka.
Desert zamrznite u hladnjaku na 2-3 sata dok se potpuno ne stegne.
Narežite na komade i poslužite.
Držati u hladnjaku 3-4 dana.