Zašto je pečeni krumpir zdraviji od kuhanog: neočekivano objašnjenje

Volite li krumpir? To je jako dobro!

Povrće je izvor nekoliko mikroelemenata korisnih za ljudsko tijelo: željezo, kalij, kalcij, magnezij, fosfor i drugi.

Umjerena konzumacija pravilno kuhanog krumpira ima pozitivan učinak na endokrini i kardiovaskularni sustav.

Obratite pozornost na frazu “pravilno kuhano”. Činjenica je da je način toplinske obrade povrća od velike važnosti.

Prženi krumpir se teško može nazvati zdravim jelom: situaciju kvari njihov visok sadržaj kalorija i visok sadržaj nezdravih masti.

krumpir
Fotografija: © Belnovosti

A u “borbi” između kuhanog i pečenog krumpira uvjerljivu pobjedu odnosi potonji.

Zašto je pečeni krumpir zdraviji od kuhanog

Jer kuhanjem velebilje izgubi polovicu kalija korisnog za srce, a pečenjem samo nekoliko postotaka.

Zbog toga je krumpir bolje peći nego kuhati.

I važno je obratiti pažnju na nekoliko nijansi. Prva točka: prije pečenja gomolja, ne biste se trebali riješiti kore, jer sadrži značajan dio korisnih mikroelemenata.

Druga napomena: kod pripreme pečenog krumpira treba koristiti minimalno ulja (ili ga uopće izbjegavati). Treća točka: nemojte pretjerivati ​​sa soli.

Ako ne zanemarite ova pravila, moći ćete pripremiti doista zdravo jelo.

Ranije su stručnjaci rekli tko ne bi trebao jesti juhu od gljiva.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki