Kako sigurno podgrijati ostatke

Često se događa da ostane ostataka hrane ili od zadnjeg obroka koji smo skuhali ili od hrane koju smo naručili izvana, a u kojoj želimo uživati ​​kasnije tijekom dana ili sljedeći dan.

Kako možemo osigurati da je hrana sigurna za konzumaciju kako bismo izbjegli trovanje hranom?

Stručnjaci Brit Laba daju odgovor.

Prema britanskoj Agenciji za standardizaciju hrane (FSA), kuhani obrok ne bismo trebali podgrijavati više od jednom. Zapravo, ako obrok svaki put dovoljno dobro zagrijemo, on će ubiti potencijalno opasne mikroorganizme, ali ako istu hranu podgrijavamo stalno iznova, ona na kraju potpuno izgubi svoj okus.

Dobra temperatura za temeljito zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici je 82 stupnja Celzijusa. Pomoću kuhinjskog termometra možete provjeriti je li hrana temeljito zagrijana čak iu sredini – gdje je obično najhladnije ako ste je stavili u hladnjak.

Kada zagrijavate hranu u mikrovalnoj pećnici, barem jednom na pola procesa izvadite jelo iz pećnice, dobro ga promiješajte i nastavite zagrijavati.

Jedna namirnica za koju ne možemo jamčiti da će biti sigurna koliko god je dobro podgrijali je riža. Riža može biti kontaminirana bakterijom Bacillus cereus, koja proizvodi toksine koji uzrokuju proljev i povraćanje. Ti su toksini prilično otporni na visoke temperature, čak i ako su bakterije koje ih proizvode ubijene. Jedina sigurna strategija koju možemo slijediti s rižom je da je ohladimo tek nakon što smo se uvjerili da se potpuno ohladi i podgrijemo je samo jednom.

onmed

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki