Četiri razloga zašto gastroenterolozi žele da češće jedemo ovaj protein

Činjenica je da je za mnoge odrasla dob morala intervenirati kako bi dobili na tanjuru. Pa ipak, grah je malo blago zdravlja

Nije malo onih koji će žmiriti na tanjur graha, ali ni onih koji će ga s užitkom konzumirati ili čak imati stalno mjesto u tjednoj prehrani. Nije isključeno da su gastroenterolozi “čestitali” ovim posljednjima.

I, ako se pitate zašto – s možda istim izrazom čuđenja kao i ljubitelji mahunarki – pročitajte u nastavku četiri glavna razloga da gastroenterolozi preporučuju grah kao namirnicu koja pospješuje zdravlje probave i preferiraju ga kao idealan izvor proteina.

1. Bogat kvalitetnim proteinima

Protein se sastoji od lanaca aminokiselina povezanih zajedno. Grah je bogat aminokiselinama, što ga čini izvrsnim izvorom proteinaobjašnjava Niket Sonpal, dr.med., gastroenterolog, internist i docent na Touro Collegeu u New Yorku.

Brojkama, grah je superhrana koja može osigurati 30% do 60% vašeg preporučenog dnevnog unosa proteina i sadrži omega-3 masne kiseline koje štite crijevnu mikrobiotu, folat, željezo, magnezij i cink. Još jedna važna prednost: za razliku od proteinske hrane kao što je meso, oni ne sadrže zasićene masti koje povećavaju kolesterol u krvi.

2. Visok sadržaj vlakana

Zahvaljujući obilju topivih vlakana, grah se pojavljuje kao čuvar gastrointestinalnog sustava, pomaže u regulaciji pražnjenja crijeva, šećera u krvi i kolesterola, poboljšavajući simptome sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i smanjenje rizika od:

  • za bolest masne jetre
  • za crijevne divertikule, “vrećice” koje vise s vanjske strane crijeva, ali komuniciraju s njegovim lumenom
  • štetni učinci povišenog šećera u probavnom traktu poput gastropareze, poremećaja koji usporava ili zaustavlja prolaz hrane iz želuca u tanko crijevo i zatvor.

Blagotvorna svojstva vlakana proširuju se na cjelokupno zdravlje, smanjujući ukupnu razinu kolesterola u krvi obuzdavanjem “lošeg” LDL kolesterola, kao i krvni tlak i upale. Prema studiji objavljenoj 2012 Europski časopis za kliničku prehranu, unos vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pri čemu svakih 10 grama povećanja vlakana dnevno dovodi do 15% manjeg rizika od smrti od ishemijske bolesti srca.​​​​

3. Saveznici u mršavljenju

Prema stručnjacima s vodeće klinike Mayo i nalazima istraživanja, neki mehanizmi pomoću kojih nam grah pomaže u mršavljenju i održavanju kilograma su:

  • visok sadržaj vlakana obično dolazi s manje kalorija, tako da konzumiramo istu količinu hrane s manje kalorija i osjećamo se siti bez potrebe za grickanjem. Samo 4 grama više vlakana dnevno dovesti do gubitka od gotovo 1,5 kg unutar šest mjeseci (Časopis za prehranu2019.)
  • bolju regulaciju crijevnog mikrobioma, jer grah može pomoći u razmnožavanju “dobrih” crijevnih bakterija, koje zauzvrat pomažu u sprječavanju stanja kao što su upale, pretilost, dijabetes i bolesti srca.

4. Bogat antioksidansima

Tijekom vježbanja, probave hrane, pušenja ili izlaganja sunčevoj svjetlosti i onečišćenju zraka, tijelo stvara nestabilne molekule koje nazivamo slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativni stres, proces koji dovodi do oštećenja stanica i sudjeluje u manifestaciji raznih bolesti kao npr. rak, dijabetes, bolesti srca, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, makularna degeneracija i katarakta povezana sa starenjem.

Laboratorijski pokusi pokazali su da antioksidansi poput folne kiseline kojima mahune obiluju djeluju protiv oksidativnog stresa i mogu spriječiti ili odgoditi određene vrste oštećenja stanica.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki