Pet životnih savjeta Michaela Mosleya koji je tragično umro u Symiju

Potraga za britanskim voditeljem Michaelom Mosleyjem u Symiju, koji je danima bio nestao i bila je pokrenuta velika akcija potrage i spašavanja kako bi se on locirao, završila je neugodno. Vijest o smrti šokirala je Britaniju. Tijelo 67-godišnjeg voditelja BBC-a pronađeno je u području Agia Marine, na udaljenosti od desetak metara od plaže, na stijenama.

Dr Michael Mosley godinama je blisko surađivao s BBC Radio 4 i BBC Studios Science Unit na revolucionarnim znanstvenim i zdravstvenim programima, od ‘Medical Mavericks’, ‘Eat Fast Live Longer’, ‘Inside Michael Mosley’ i ‘The Young’ Ones’, do ‘Trust me I’m a Doctor’. Također se redovito pojavljivao u emisijama ‘Morning Live’ i ‘The One Show’, te je, naravno, predstavio svoj vrlo popularan i uspješan podcast ‘Just One Thing’ na BBC Radio 4 i ‘BBC Sounds’. Bio je briljantan znanstvenik, voditelj i kreator programa, sposoban je najsloženije teme učiniti jednostavnim, ali je također bio strastven u angažiranju i zabavi publike, nadahnjujući ljude da žive zdravije i ispunjenije.

Michael Mosley postao je jedan od najpriznatijih britanskih TV liječnika. Bio je poznat po svojim znanstveno potkrijepljenim savjetima o jednostavnim načinima poboljšanja zdravlja i dobrobiti: od toga kada vježbati i što jesti do toga kako više spavati. Često je bio spreman isprobati bilo što prije nego što to preporuči drugima. “Michael je želio pogledati bilo što što bi pomoglo ljudima da žive bolje, zdravije”, kaže njegova bivša suvoditeljica Trust me I’m a Doctor, dr. Saleyha Ahsan.

Pet životnih savjeta Michaela Mosleya
Dva dana u tjednu jedite manje
Psihička vježba
hladno
Plank vježbe i čučnjevi
Odabir određene hrane

Ako je Michael Mosley po nečemu poznatiji, onda je to dijeta “5:2” koju je svojim emisijama jako popularizirao. Ovaj “isprekidani” post naziva se 5:2 jer je pet dana u tjednu predviđena normalna hrana , dok druga dva predviđaju ograničenje na 500-600 kalorija dnevno. Dakle, pet dana u tjednu jedemo normalno, a ostala dva dana smanjimo unos kalorija na 1/4 dnevnih potreba.

Tjelesna vježba je također vrlo važna. Za one koji imaju užurbane živote, Mosley je predložio da izbjegavaju dizalo i umjesto toga idu stepenicama, kao i brze šetnje, osobito ujutro. Najvažnije od svega je uzeti nekoliko minuta tjelesne aktivnosti kad god je to moguće, umjesto planiranja dugog vježbanja koje se možda neće dogoditi.

Mosley je istražio prednosti hladnog tuširanja, vježbanja na hladnoći i spavanja u hladnoj spavaćoj sobi. Rezultati su poboljšani metabolizam masti i šećera u krvi, poboljšano raspoloženje i zaštita od dijabetesa tipa 2. Također, hladna voda na tijelu ubrzava rad srca, ubrzava disanje, što se smatra korisnim.

Trbušnjaci, obično poznati kao čučnjevi, najvrjednija su vježba koju možete izvesti u fitness programu, prema Mosleyu. Čučnjevi su dinamična vježba snage koja zahtijeva da nekoliko mišića gornjeg i donjeg dijela tijela rade zajedno u isto vrijeme. Također izvrsna vježba za trbušnjake, kralježnicu, ramena i gluteuse je “plank”. Prednosti plankinga su mnoge, a uključuju bolje držanje, ravnotežu i fleksibilnost.

Većina nas zna što trebamo učiniti kako bismo se zdravo hranili – s primarnim ciljem jesti puno voća i povrća i smanjiti masnu i slatku hranu. Ali postoje skrivene zdravstvene dobrobiti u nekim namirnicama. Zahvaljujući Mosleyu, naučili smo da je vjerojatno bolje kuhati rajčice nego ih jesti sirove. Također, kada je riječ o cikli, Mosley je zaključio da ju je najbolje kupiti sirovu i ispeći ili piti njen sok kako biste uživali u ovom ljubičastom povrću bogatom nitratima. Savjetovao je da tjesteninu jedu hladnu jer je zdravija nego vruću.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki