Bulimia nervosa: skriveni poremećaj prehrane koji pogađa žene u dobi od 20 do 24 godine

THE bulimija nervoza pripada trijadi poremećaji prehrane (EDD)čija je glavna karakteristika gubitak kontrole nad unosom hrana. To rezultira time da osoba u kratkom vremenskom razdoblju impulzivno unese veliku količinu hrane koju zatim nastoji što brže izbaciti ili “spaliti”.

Za razliku od anoreksija nervozakoja se zbog svoje mršavosti lako i brzo uočava, bulimija nervoza je “skrivene” duševne bolesti. Sram zbog gubitka kontrole i/ili izazivanja povraćanja uzrokuje da osoba pokušava sakriti svoje postojanje. Činjenica da poremećaj nije popraćen očitim medicinskim komplikacijama i postupnim slabljenjem fizičkih snaga anoreksije nervoze omogućuje da poremećaj ostane skriven dugo vremena, jer pojedinac održava svoju funkcionalnost netaknutom.

Njegovi stručnjaci Bolnica Egina analizirati posebne karakteristike poremećaja:

1. Epizoda bulimije

Tijekom bulimijske epizode osoba osjeća neodoljivu želju da puno jede, posljedično konzumirajući, brzo jedući, značajne količine hrane. Obično se bira hrana koja je intenzivna ukus, mnogo kalorija i strogo zabranjeno tijekom faze dijete. Kada je želja velika, tada se konzumira bilo koja hrana koja je dostupna, bez obzira na kalorijsku ili okusnu vrijednost. Epizode mogu biti dnevne ili sporadične tijekom tjedna.

2. Povraćanje

Purgativno ponašanje, a uglavnom povraćanje, slijedi nakon završetka bulimije ili se čak javlja između epizoda, kako bi se ispraznio sadržaj želuca. Iako povraćanje privremeno umiruje pacijenta od straha od debljanja, dugoročno gledano povećava nelagodu za njega samog, jer se nije mogao kontrolirati i obnavlja svoju odluku da ponovno krene s dijetom, uz obećanje da će ovoga puta uspijeva suzdržati. Treba napomenuti da je kod nekih bolesnika izazivanje povraćanja popraćeno osjećajem olakšanja ili čak zadovoljstva.

3. Ostala ponašanja

Kao i kod anoreksije nervoze, osoba može zlorabiti laksative, diuretike i druge lijekove ili pretjerano vježbati. Također, vrlo često, zbog mogućeg debljanja koje mogu uzrokovati epizode prejedanja, oboljeli koristi mnoštvo pripravaka ili tehnika koje se “reklamiraju” kao one koje mogu uzrokovati gubitak težine ili smanjenje volumena tijela.

Karakteristike bulimije nervoze

THE životna prevalencija poremećaja izračunat je na 2,3% opće populacije. O 75% prisutnih pacijenata katarzična ponašanjadok 25% oboljelih pokušava nadoknaditi kalorijski unos bulimičnih epizoda sa samo ponašanja bez čišćenja, kao što je intenzivna vježbati i dijeta. Zanimljivo je da 10-50% adolescenata prijavljuje povremenu bulimiju i ponašanje čišćenja, ali bez ispunjavanja svih kriterija za postavljanje dijagnoze bulimije nervoze. Kao i anoreksija nervoza, javlja se i bulimija nervoza uglavnom kod žena. Samo 5-10% oboljelih su muškarci. A glavna dobna skupina u kojoj se poremećaj javlja je ona od 20-24 godine. Prosječna dob pojave poremećaja je 19,7 godina.

Zašto netko pati od bulimije nervoze?

Etiologija poremećaja je multifaktorijalna, a posebnu ulogu igraju genetski čimbenici, uloga obitelji, uloga osobnosti i specifična težina životnih događaja, posebno zlostavljanje u djetinjstvu. Kognitivno bihevioralni pristup usredotočen je na začarani krug bulimije nervoze, u kojem pacijentovo nisko samopoštovanje igra središnju ulogu. THE Samoprocjena vrši se uglavnom na temelju vanjski izgled i težinu. Ovo, pod utjecajem perfekcionizam, dovodi do ekstremnih i neuspješnih pokušaja oblikovanja tjelesne težine i oblika. Rezultat ovog “herojskog” napora je reaktivno oslobađanje bulimične epizode, koja, zbog straha od debljanja, dovodi do ponašanja čišćenja. No, povraćanje i bulimija potvrđuju nesposobnost osobe da se kontrolira, dodatno smanjuju samopouzdanje i ponovno aktiviraju začarani krug bulimije.

Liječenje bulimije nervoze

THE liječenje bulimije nervoze je uglavnom psihoterapijski. Druga opcija je Lijekovi. Točnije, za liječenje psihogene bulimije važno je naglasiti sljedeće točke:

  • Iako postoje mnogi modeli i pristupi psihoterapiji bulimije nervoze, većina studija pokazuje Kognitivna bihevioralna terapija kao najprikladniji tretman za liječenje bulimije nervoze.
  • Dva osnovne terapijske metode (farmakoterapija i psihoterapija) nije zabranjeno primjenjivati ​​ih zajedno, iako postoji međunarodna tendencija da se primjenjuju redom, odnosno da se izabere jedan smjer i kada ne daje zadovoljavajuće rezultate, doda se drugi.
  • The antidepresivi i posebno fluoksetin, čini se da su učinkoviti u smanjenju simptoma bulimije nervoze.

Drugi psihoterapijski pristupi koji su isprobani su interpersonalna terapijathe obiteljska terapijathe dijalektička bihevioralna terapijathe psihodinamska psihoterapija i grupna psihoterapija.

Tijek bulimije nervoze

The 70% pacijenata oporavljaju se od bolesti, 20% ostati sa subklinički simptomi, dok je na 10% simptomatologiju ne povlači se. Uočeno je pogoršanje opće psihopatologije u prve 2 godine nakon završetka liječenja bulimije nervoze i poboljšanje nakon 6 godina nakon završetka liječenja. Nakon 12 godina praćenja, 41% pacijenata koji su u početku patili od bulimije nervoze, nekog oblika duševne bolesti. Tijek poremećaja općenito je povoljniji u adolescenata u odnosu na odrasle.

Pročitajte također:

Adolescencija: Poremećaji prehrane naglo su porasli usred pandemije – Ranjivi spol

Svakodnevna navika koja povećava rizik od poremećaja prehrane

Poremećaji u prehrani upozoravaju dvije godine ranije! Koji su znakovi?

Članak je ponovno objavljivanje teme o psihogenoj anoreksiji Jedinice za poremećaje hranjenja Prve sveučilišne psihijatrijske klinike bolnice u Eginetu. Znanstveni referent od Govoreći o poremećajima prehrane u redu je. Franjo Gonidakis Izvanredni profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Nacionalnog sveučilišta Kapodistrian u Ateni.

Nova web stranica eating-disorders.gr govori o poremećajima prehrane i nastoji predstaviti višestruke aktivnosti Jedinice za poremećaje prehrane bolnice u Eginetanu i pružiti informacije koje oboljeli i njihove obitelji vjerojatno traže na internetu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki