EE: Koji su čips i grickalice zabranjeni zbog kancerogenih tvari

Čips je jedan od naših omiljenih slanih grickalica i vjerojatno je jedna od onih namirnica za kojima ćete, čak i ako pojedete cijelu zdjelu, žudjeti za još. Međutim, čak i kod čipsa, izbori variraju, neki žele samo sa soli, drugi samo s origanom, treći s octom, a treći s okusom dimljene slanine. No potonjima vijest nije ugodna jer ih vrlo brzo neće moći pronaći na policama, kupiti i uživati ​​u njima.

Europska unija će u sljedeće dvije godine trajno izbaciti iz upotrebe osam umjetnih duhanskih aroma, uključujući one koje se koriste u čipsu i grickalicama koje daju okus dima. Ova je odluka donesena nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela znanstvene procjene i otkrila moguće genotoksične rizike s ovim aromama. Europska komisija službeno je odobrila uredbu u travnju i dala dvogodišnje razdoblje prilagodbe za grickalice.

U studenom 2023. EFSA je objavila svoje nalaze o sigurnosti duhanskih aroma koje su trebale biti ponovno odobrene prema važećem zakonodavstvu. Na temelju dobivenih znanstvenih dokaza, stručnjaci nisu mogli isključiti zabrinutost glede genotoksičnosti ni za jednu od osam spomenutih vrsta.

Zaključci EFSA-e temelje se na ažuriranoj znanstvenoj metodologiji i novim podacima koje su dostavili proizvođači mirisa. Te su se procjene posebno usredotočile na duhanske arome, a ne na hranu koja ih sadrži, što je dovelo do odluke EU-a da poduzme mjere.

Nova uredba predviđa različita razdoblja postupnog ukidanja: pet godina za arome koje se koriste kao tradicionalne zamjene za dimljenje u proizvodima kao što su šunka, slanina i sirevi, i dvije godine za one koje se dodaju za dodatnu aromu u proizvodima kao što su juhe, čips i umaci.

Ekonomske posljedice
Irski proizvođači hrane izrazili su značajnu zabrinutost zbog ekonomskog utjecaja ove zabrane, posebno na osnovne namirnice kao što su šunka i slanina. Kerry Group, glavni igrač u irskoj prehrambenoj industriji, upozorio je da bi odluka mogla prouzročiti “značajnu ekonomsku štetu”, do 32 milijarde dolara, budući da oko 40% šunke i slanine prodanih u Irskoj ovisi o aromi sporne metode.

Osim toga, zabrana predstavlja jedinstven izazov za Irsku, gdje bi regulatorne razlike između Sjeverne Irske, koja će dopustiti aromatiziranje, i Republike Irske, koja neće, mogle dovesti do financijskih i logističkih poteškoća. Ova bi razlika mogla utjecati na prekograničnu trgovinu i stvoriti regulatorne izazove između dviju regija.

Bivši političar britanske Konzervativne stranke Kevin Foster kritizirao je ovaj potez, rekavši za novine The Sun: “U vrijeme kada se rat vratio u Europu i svi smo suočeni s ozbiljnim ekonomskim izazovima, teško je vjerovati da ovaj nespretni potez ima smisla.”

Što će se dalje dogoditi
Dok će potrošači u EU-u uskoro izgubiti pristup ovim mirisima, potrošači u SAD-u još uvijek mogu kupiti proizvode koji ih sadrže, iako se uglavnom uvoze iz Ujedinjenog Kraljevstva ili Kanade. Ova situacija naglašava različita regulatorna okruženja između EU-a i SAD-a, naglašavajući razlike u standardima zaštite potrošača i tržišnoj ponudi.

Ali postoji potencijalna prednost: Jeremy Marichez, direktor inovacija u Sensient Flavors & Extracts Europe, tvrtki za proizvodnju mirisa za hranu i piće, vjeruje da će zabrana dovesti do zdravijih opcija za potrošače.

“Primjer je u mesu, ribi ili siru, gdje su arome tekućeg dima korištene za davanje boje, teksture i učinaka na mikrobiološku stabilnost uz potpis okusa”, rekao je za web stranicu s vijestima o hrani Food Ingredients First. Ovi izazovi mogu pružiti nove prilike za razvoj čišćih alternativa od pružatelja prirodnih rješenja.”

cibum

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki