Omega-3 masne kiseline vrlo su važne za pravilan rad dijelova mozga povezanih s pamćenjem, učenjem i koncentracijom
Sponzorirani sadržaj
*Napisao Marios Dimopoulos, doktor naturopatije, nutricionistički savjetnik, autor, član Američkog naturopatskog medicinskog udruženja i član Profesionalnog udruženja komplementarne medicine i humanističkih znanosti (E.S.S.I.A.S.)
Omega-3 su masne kiseline važni su u mnogim aspektima zdravlja, uključujući razvoj fetusa, rad mozga, zdravlje srca i imunitet. Smatraju se esencijalne masne kiseline jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti i treba ih unositi hranom. Tri glavne vrste su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). ALA se nalazi u raznim biljnim namirnicama. Međutim, u našem tijelu se pretvara u DHA i EPA, u vrlo malim količinama. EPA i DHA nalaze se u masnoj ribi i široko su dostupni u dodacima prehrani.
Omega-3 masne kiseline vrlo su važne za pravilan rad dijelova našeg mozga koji se odnose na pamćenje, učenje, koncentraciju i logički slijed. Ako ne unosimo dovoljno ovih masnih kiselina (koje se nazivaju i esencijalne masne kiseline ili višestruko nezasićene masne kiseline), postoji povećan rizik od poremećaja funkcije ovih područja.
Istraživanja pokazuju povoljan učinak omega-3 na rad dječjeg mozga
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može povećati dječji IQ, podržava meta-analizu (1). Meta-analiza objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science otkriva da je uzimanje dodataka omega-3 masnih kiselina jedna od nekoliko učinkovitih metoda za povećanje IQ-a djece. Predvođen Johnom Protzkom sa Sveučilišta New York, istraživački tim otkrio je da dodaci omega-3 masnih kiselina mogu povećati IQ rezultate za više od 3,5 boda.
Dodatak s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina može poboljšati vještine čitanja učenika, prema studiji Sahlgrenska Academy, na Sveučilištu u Göteborgu u Švedskoj (2). Posebno se djeci s problemima pažnje može pomoći u čitanju dodavanjem ovih masnih kiselina.
U istraživanju je sudjelovalo 154 učenika iz zapadne Švedske u dobi od devet do deset godina. Djeca su radila računalni test (poznat kao Logos test) koji je mjerio njihove vještine čitanja na nekoliko načina, uključujući brzinu čitanja i sposobnost čitanja izmišljenih (nepostojećih) riječi.
Djeca su primala ili omega-3 i omega-6 kapsule ili identične kapsule koje su sadržavale placebo (palmino ulje) tijekom 3 mjeseca. Djeca, roditelji i istraživači do kraja istraživanja nisu saznali koja su djeca dobivala masne kiseline, a koja placebo. Nakon tri mjeseca, sva su djeca dobila prave omega-3 i omega-6 kapsule tijekom posljednja tri mjeseca istraživanja.
“Već nakon tri mjeseca mogli smo vidjeti da su se dječje vještine čitanja poboljšale s dodatkom masnih kiselina, u usporedbi s onima koji su primali placebo. To je posebno vidljivo u sposobnosti čitanja izmišljene riječi naglas i pravilnog izgovora (fonološko dekodiranje), te sposobnosti brzog čitanja niza slova (vrijeme vizualne analize)“, rekao je Mats Johnson, koji je glavni liječnik i istraživač u Gillbergovom centru za neuropsihijatriju na Sahlgrenska akademiji Sveučilišta u Göteborgu.
“Naša moderna prehrana sadrži relativno malo omega-3 masnih kiselina, za koje se smatra da imaju negativan učinak na učenje, pismenost i pozornost naše djece.” kaže Mats Johnson. „Stanične membrane u mozgu većinom se sastoje od višestruko nezasićenih masti, a postoje studije koje pokazuju da su masne kiseline važne za prijenos signala između živčanih stanica i regulaciju signalnih sustava u mozgu.».
Činjenica da se omega-3 jačaju rad dječjeg mozga pokazuju i dvije dodatne studije. U 6-mjesečnoj studiji, 183 djece koja su jela namaz s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina pokazalo je poboljšano verbalno učenje i sposobnost pamćenja (3). Slično tome, mala 8-tjedna studija na 33 dječaka povezala je 400-1200 mg DHA dnevno s povećanom aktivacijom prefrontalnog korteksa, područja mozga odgovornog za pažnju, kontrolu impulsa i planiranje (4).
Bakalar ili riblje ulje za bolji školski uspjeh
Iz svih ovih studija čini se da omega-3 masne kiseline pomažu dječjoj funkciji mozga, pamćenju, učenju i kvocijentu inteligencije, pa bi stoga dodatak bakalara ili ribljeg ulja mogao biti koristan studentima tijekom ispita.