Kako bolje spavati na vrućini

Nema malo studija koje pokazuju da loša kvaliteta sna, zbog visokih temperatura kao što su toplinski valovi, može imati negativne učinke na imunološki sustav, kardiovaskularni sustav, kognitivne performanse, kao i raspoloženje.

„Spavanje je važno za nekoliko područja našeg svakodnevnog života. Omogućuje nam da se osjećamo osvježeni i produktivni tijekom dana. Također utječe na to kako se odnosimo prema našim voljenima, kao i na naše cjelokupno zdravlje,” kaže za Verywell dr. Rebecca Robbins, znanstvenica za spavanje i docentica medicine na Harvard Medical School.

“Tijekom noći tijelo prolazi kroz različite faze sna. Budući da je regulacija tjelesne temperature manje učinkovita u određenim fazama, topla spavaća soba može vas probuditi kako bi vaše tijelo povratilo temperaturnu ravnotežu (termoregulaciju)”, dodaje znanstvenica. “Iz tog razloga temperatura igra ključnu ulogu u zdravom snu”, naglašava.

Stoga znanstvenici za spavanje preporučuju održavanje temperature u spavaćoj sobi između 18 i 20 stupnjeva Celzijevih za optimalno okruženje za spavanje, što, naravno, uključuje često uključivanje klima uređaja. Ali postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći da ostanete hladni i bolje spavate usred vrućih dana.

Učinite svoju prostoriju hladnijom
Pokušajte pronaći mjesto u svom domu koje je “najhladnije i ima najveći protok zraka”, kaže Robbins. Provjetravanje prostorija noću može pomoći da vaša soba bude hladnija prije spavanja. Korištenje ventilatora također može pomoći u poboljšanju protoka zraka tijekom vrućih ljetnih noći. “Možete staviti led iza ventilatora kako biste proizveli hladniji zrak”, predlaže John Saito, dr. med., certificirani stručnjak za medicinu spavanja u Fountain Valleyu, Kalifornija.

Koristite hladne krpe i jastučiće za hlađenje
Pidžame i plahte izrađene od prozračnih tkanina, poput pamuka i lana, mogu pomoći u održavanju vašeg tijela hladnim, prema Monici Kalri, liječnici primarne zdravstvene zaštite.

Rashladni jastučići također mogu pomoći u smanjenju temperature. „Rashladni jastuci sadrže gel premaze koji apsorbiraju toplinu tijela i održavaju glavu i vrat hladnima tijekom cijele noći“, naglašava Kalra.

Također možete držati malo leda na noćnom ormariću da ga koristite kad vam postane vruće. Robbins predlaže da imate pri ruci ručnik i led kako biste ohladili ruke i čelo prije spavanja u slučaju da imate problema sa spavanjem.

Istuširajte se mlakom vodom
Možda mislite da se tuširanje hladnom vodom čini brzim rješenjem za rashlađivanje, ali studije su pokazale da kupanje u toploj kupki nekoliko sati prije spavanja može pomoći da bolje spavate. Međutim, voda ne smije biti prevruća, smatra Carl W. Bazil, profesor neurologije na Medicinskom centru Sveučilišta Columbia. Mlako tuširanje može biti korisno, ali ako je prevruće, može samo pogoršati znojenje u pretoploj spavaćoj sobi.

Fiksni raspored spavanja
Održavanje dobre rutine odlaska na spavanje ključno je čak iu ljetnim mjesecima jer stres i tjeskoba mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna. Znanstvenici tvrde da vam dosljedan raspored spavanja, kao i izbjegavanje izlaganja ekranu neposredno prije spavanja, mogu pomoći da bolje spavate, čak i ako je vrijeme vruće.

Također bi bilo dobro izbjegavati jelo neposredno prije spavanja, kao i alkohol, a trebali biste se pridržavati tehnika opuštanja ako zbog vrućine ne možete spavati.

izvor: newsit.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki