Kada je pravo vrijeme za zalijevanje biljaka ljeti?

Ljeti je biljke potrebno često zalijevati zbog visokih temperatura.

Većina ljudi misli da je biljke bolje zalijevati u večernjim satima kako bi se vlaga zadržala dulje sate.

No, kako čitamo na bhg.com, zalijevanje noću nije najbolje rješenje za vaše biljke jer se povećava rizik od razvoja raznih bolesti. Konkretno, lišće može ostati vlažno dosta dugo jer se ne suši dobro. Zbog toga mokro lišće postaje posebno osjetljivo na rast gljivica.

Koje je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka ljeti?

Idealno vrijeme za zalijevanje biljaka u vrtu ili na balkonu je jutro. Hidratiziraju i mogu podnijeti dnevnu vrućinu. Također, voda postupno isparava, što pomaže u sprječavanju gljivičnih bolesti. Drugo najbolje vrijeme je kasno poslijepodne ili rana večer.

Koliko često treba zalijevati biljke ljeti?

Ljeti je biljke potrebno često zalijevati, osobito ako ih sunce vidi nekoliko sati u danu. Većina biljaka treba svakodnevno zalijevanje, a druge svaka dva dana.

Lišće nekih biljaka može biti osjetljivo na sunce, pa ga svakako premjestite kako biste izbjegli ‘izgorenje’.
Jednako je važno pravilno zalijevati svoje biljke. Mala količina vode obično ne dopire do korijena pa je bolje uliti više vode, a da ne bude pretjerano.
Pazite da voda u loncu ne stoji.

Jednostavan način da provjerite treba li biljke zalijevati
Jedan od načina da provjerite treba li vaša biljka vode je da umočite olovku u zemlju za saksije. Ako izađe zaprljano, nemojte ga zalijevati. Ako izađe suha, vrijeme je za zalijevanje.

Obratite pozornost na svoje biljke
Najbolji savjet u općoj njezi biljaka je obratiti pozornost. Provjera svaki dan ili svaki drugi dan omogućuje vam da primijetite male promjene poput venuća lišća.

Također brzim pogledom možete utvrditi je li tlo suho na površini posude. Vlažno tlo je gotovo uvijek tamnije od suhog tla, tako da kada vidite svjetlije smeđe tlo to ukazuje na površinsku suhoću. Međutim, morate biti oprezni jer tlo iznutra može biti vlažno.

izvor: mothersblog.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki