Dijeta: Koja je biljna hrana povezana sa smrtnošću od srčanih bolesti

Biljna prehrana poznata je po svojim zdravstvenim prednostima. Poznato je da smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim, nova istraživanja pokazuju da visoko prerađena hrana biljnog podrijetla ne nudi te dobrobiti. Umjesto toga, povezuju se s povećanim rizikom od bolesti srca i smrti povezane sa srcem.

Nalazi relevantne studije, objavljeni u The Lancet Regional Health-Europe, pokazuju da je konzumacija ultraprerađene hrane biljnog podrijetla (UPF) povezana sa 7% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s konzumacijom neprerađene biljne hrane. na bazi hrane.

Ultra-prerađena hrana (UPF) povezana je sa zdravstvenim rizicima kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i rak. Iako su alternativa prehrani bez mesa, proizvodi poput prerađenih biljnih hamburgera, nuggetsa i kobasica često se reklamiraju kao ‘zdravije opcije’. Međutim – u usporedbi s neprerađenim proizvodima biljnog podrijetla – sadrže više razine soli, masti i šećera, zajedno s umjetnim dodacima.

„Poznato je da svježa biljna hrana poput voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki ima značajne zdravstvene i ekološke koristi. “Iako se visoko prerađena hrana često reklamira kao zdrava opcija, ova velika studija pokazuje da se čini da visoko prerađena biljna hrana nema zaštitni učinak na zdravlje, već je povezana s lošim ishodima”, rekao je dr. Eszter Vamos, koautorica studije.

Istraživači su procijenili podatke više od 118.000 ljudi iz UK Biobank. Sudionici su bili u dobi od 40 do 69 godina i njihova prehrana je ispitivana najmanje dva dana. Istraživači su zatim povezali podatke sudionika s odgovarajućim zapisima o hospitalizacijama, pa čak i smrtima, kako bi dobili informacije o kardiovaskularnim bolestima.

Nađeno je sljedeće:

  • Konzumiranje više ne-UPF-a povezano je s boljim zdravstvenim ishodima
  • Zamjena biljnih UPF-ova ne-UPF-ovima povezana je sa 7% nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 15% nižim rizikom od smrtnosti povezane s tim stanjima.
  • Konzumacija biljnih UPF-ova povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti i smrti uzrokovane srčanim oboljenjima
  • S povećanjem unosa biljnih ne-UPF-ova za 10% u prehrani, došlo je do smanjenja smrtnosti od svih KVB za 13%, a smrtnosti povezane s koronarnom bolesti srca za 20%.
  • Na temelju nalaza studije, istraživači potiču ljude da smanje konzumaciju ultraprerađene biljne hrane (UPF) dok u svojoj prehrani povećaju cjelovite biljne proizvode. Naglašavaju da naglasak treba staviti ne samo na smanjenje mesa i proizvoda životinjskog podrijetla već i na minimaliziranje stupnja obrade svih namirnica.

Izvori: imperial.ac.uk, medicaldaily.com, .healthview

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki