Kakav bi trebao biti omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata: nije bitno gubite li na težini ili ne

Uravnotežena prehrana ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrobiti osobe.

Jedan od važnih aspekata pravilne prehrane je optimalan omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata (BJU).

U ovom ćemo članku pogledati koliki bi taj omjer trebao biti.

Omjeri glavnih hranjivih tvari za osobu koja se pridržava pravilne prehrane su sljedeći.

Sadržaj proteina u prehrani trebao bi biti 20-30%.

Jelo
Fotografija: © Belnovosti

Otprilike ista količina – 20-30% – trebala bi biti mast. Pritom bi dvije trećine preporučene količine masnoće trebale potjecati iz ribe i biljnih namirnica, a trećina iz mliječnih proizvoda, mesa i peradi.

Preostali postotak od 40-60% “daje se” ugljikohidratima: ne više od 15% ukupne količine “ugljika” mogu predstavljati jednostavni ugljikohidrati, a ostatak bi trebao biti složen (uglavnom vlakna).

Ovaj BJU omjer je isti i za one koji su na dijeti i za one koji ne trebaju smršaviti.

Prethodno smo naveli razlike između maslinovog i suncokretovog ulja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki