Vožnja: Oduzimanje vozačke dozvole i visoka kazna za one koji ih nose u automobilu

1 od 2 Grka će ga “nagaziti”: Oduzimanje vozačke i oštra kazna za one koji ih nose u autu

Glazba u vožnji nije zabranjena Zakonom o prometu, ali je predviđena kazna za one koji koriste slušalice, bez obzira jesu li bežične ili ne, jer ograničavaju komunikaciju s okolinom.

Kako javlja carandmotor.gr, bežične slušalice moraju se koristiti isključivo za razgovor vozača s drugom osobom, a ne u zabavne svrhe, poput slušanja glazbe, podcasta ili radijske emisije, jer je osoba koja sjedi za upravljačem potpuno izolirana od svoje okruženje i ne može primiti zvučne signale koje emitira ostatak cestovne mreže.

Na primjer, vozač neće moći čuti sirenu, prolazak kola hitne pomoći, pa čak ni motocikl koji dolazi na raskrižje.

Prema stavku 2. članka 13. (“Vozači”), “(p.s. Vozaču) u kretanju je zabranjeno koristiti slušalice spojene na prijenosne radije, magnetofone i druge slične audio uređaje, kao i televizor.

Kada se izriče stroga kazna za glazbu u vožnji?
Prekršitelj se kažnjava administrativnom kaznom od stotinu i 100 eura i oduzimanjem vozačke dozvole i prometnih informacija na licu mjesta na 60 dana.

Napominje se da je korištenje slušalica povezanih s prijenosnim radiom, magnetofonom i drugim sličnim audio uređajima također zabranjeno vozačima bicikala, mopeda, motocikala, vozila na tri kotača i E.P.H.O., poput električnih klizaljki (cca. st. 1. u čl. 40. Zakona o parničnom postupku).

Administrativna kazna za njih se povećava na 150 eura i “popraćena” je oduzimanjem vozačke dozvole na licu mjesta na trideset i 60 dana. U E.P.H.O. (Laka osobna električna vozila) primjenjuje se samo novčana kazna, jer nije potrebno imati vozačku dozvolu.

newsitamea.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki