Trenutačno odbija komarce: Biljka protiv insekata koju biste ovog ljeta trebali staviti u svoj dom

Ako kod kuće nemate mreže, sigurno je da će komarci lako pronaći način da se pojave.
No, srećom, postoji nekoliko “trikova” kako se riješiti komaraca u ljetnim mjesecima. Ljubiteljica vrtlarstva Miller Flowers podijelila je na TikToku prirodno rješenje koje koristi za sprječavanje uboda komaraca. A ono što predlaže je sadnja citronele, biljke koja odbija insekte i aromatična je, a koja ispušta svježi miris limuna, čineći kuću manje privlačnom za komarce.

Citronella voli sunce i treba joj šest ili više sati sunčeve svjetlosti dnevno, ali može uspijevati i u zatvorenom prostoru ako se postavi na sunčano mjesto. Naravno, samo zato što ova biljka ima svojstva odbijanja komaraca, ne znači da će spriječiti komarce da vas ugrizu. Prema profesoru entomologije Državnog sveučilišta Iowa Joelu Coatesu, emeritusu, “biljke koje odbijaju insekte imaju spojeve koji sprječavaju insekte da se njima hrane, ali ih ne ispuštaju u zrak.”

Prema TikTokeru, limunska trava i lavanda još su dvije biljke koje odbijaju komarce. – Čula sam i da u tjeranju komaraca pomažu i paprena metvica, neven, slatki geranij, neven – istaknula je.

Boje u odjeći koje “ne vole” komarce
Profesor biologije na Sveučilištu Washington Jeffrey Riffell proučava njihove senzorne sustave.

Istraživanja pokazuju da ženke prilaze ljudima prateći mirisne znakove, poput kemikalija iz kože i daha. Komarce također privlače određene boje, a istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu pokušavaju razumjeti ponašanje komaraca prilikom hranjenja.

“Oni su tako mali”, rekao je Jeffrey Riffell, profesor biologije na Sveučilištu WW koji proučava njihove senzorne sustave, posebice njihov njuh. “Imaju tako sićušne glave, ali su ipak nevjerojatno okretni i snažni u onome što rade, a to je da nas grizu i izazivaju užasan svrbež”, dodao je.

Riffell i njegov tim posebno su zainteresirani za to kako komarci lociraju svoje izvore hrane, uključujući razliku u ponašanju između mužjaka komaraca, koji se primarno hrane nektarom, i ženki komaraca, kojima je potrebna krv za podršku proizvodnji jaja.

Ako mislite da ste “magnet za komarce”, vjerojatno i jeste… Neke ljude privlače puno više od drugih.

Miris naše kože, znoj, dah, ugljični dioksid koji ispuštamo zapravo je vrlo jak pokazatelj istih. I koliko god vam se činilo čudno, još jedan razlog zašto nam se komarci približavaju je odjeća koju nosimo…

.tilestwra

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki