Kako ćemo lako smršavjeti jedući samo proteine ​​- Što se mijenja u mikrobiomu

Nova studija još jednom pokazuje izravan učinak prehrane na crijevno, ali i cjelokupno zdravlje – Koja je uloga proteina u tom djelovanju?

U novije vrijeme postoji sve veća tendencija u prehrani ljudi da se okrenu povećanom unosu bjelančevine. To može biti zbog priznatog doprinosa proteina atletskoj izvedbi i sastavu mišićne mase, kao i teorije da proteinska dijeta može pomoći u smanjenju masti i održavanju zdrave tjelesne težine.

U tom kontekstu, novo istraživanje rasvijetlilo je učinke prehrane bogate proteinima na mikrobiom crijevo i cjelokupno zdravlje. Studija predstavljena u ASM mikrobistražuje kako se prisutnost neprobavljenih proteina u debelom crijevu može se fermentirati za stvaranje korisnih metabolita, kao što su kratkolančane masne kiseline (SCFA) ili dovesti do proizvodnje štetnih metabolita, kao što su amonijak i sulfidi, povezani sa gastrointestinalni poremećaji i druge zdravstvene probleme.

Istraživački tim proveo je niz pokusa na miševima, otkrivši da prelazak na visokoproteinsku prehranu doveo je do značajnog gubitka težine, smanjenja tjelesne masnoće i uzrokovao trenutne promjene u crijevnom mikrobiomu. Studija je također uspoređivala različite proteinske dijete kako bi ispitala učinke pojedinih aminokiselina na sastav i aktivnost crijevnog mikrobioma. Konkretno, utvrđeno je da su miševi koji su konzumirali proteine ​​bogate aromatskim aminokiselinama doživjeli najveći gubitak težine i masne mase u usporedbi s onima na standardnoj prehrani bogatoj proteinima ili aminokiselinama razgranatog lanca.

Želeći saznati više o učincima aminokiseline proteinima bogate prehrane na crijevne bakterije, tim je proveo 4-tjedni eksperiment sa 16 miševa. U početku, miševi su hranjeni standardnom hranom 2 tjedna, dok su sljedeća 2 tjedna hranjeni dijetama bogatim izo-dušičnim proteinima, obogaćenim aminokiselinama razgranatog lanca ili aromatskim aminokiselinama. Istraživači su prikupljali dnevne uzorke stolice i tjedna mjerenja sastava tijela kako bi pratili promjene u masnoj masi i masi bez masti.

Usporedba mikrobnog sastava u 4 skupine proteina otkrila je značajno različitu zastupljenost i sastav mikrobnih taksona nakon obogaćivanja proteinima. Koristeći tehnike strojnog učenja, istraživači su predvidjeli proteinsku dijetu temeljenu na taksonima crijevnih mikroba s 97% točnost, potvrđujući odnos između prehrane i promjena u crijevnom mikrobiomu.

Sve u svemu, rodovi crijevnih bakterija različito su reagirali na njegove promjene dijeta, prelazak s uobičajenih ugljikohidratnih dijeta na proteinske dijete i uglavnom na različite skupine aminokiselina. Najznačajnije promjene dogodile su se u skupini hranjenoj aminokiselinama razgranatog lanca. Iako je prerano sa sigurnošću tvrditi da su proteinske dijete uzrokovale sve uočene promjene u sastavu tijela i crijevnim bakterijama, dosljedan obrazac promjena ukazuje na prilično sigurnu povezanost između proteinske dijete i promjena u crijevnom mikrobiomu.

“Ova otkrića pružaju ključnu osnovu za razumijevanje kako proteinske dijete utječu na crijevni mikrobiom i otvaraju vrata za daljnja istraživanja uloge prehrane u promicanju zdravih crijeva i cjelokupnog zdravlja.” rekao je Samson Adejumo, doktorant biologije na Sveučilištu Illinois u Chicagu.

Pročitajte također:

Proteini nisu samo u mesu – Otkrijte 8 voća s proteinima i stavite ih na svoj tanjur

Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići

Proteini: četiri pogreške koje sabotiraju adekvatan unos proteina – kako ih popraviti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki