6 namirnica koje ne smijete kuhati u fritezi

Definitivno nije u vašim rukama, ali prije nego počnete eksperimentirati, naučite da se neka hrana ne smije kuhati u fritezi.
Znam, znam, to je najbolja investicija koju ćete ikada napraviti za svoju kuhinju. Friteza je oslobodila vaše ruke. Prepolovio je vrijeme kuhanja, možda i više. Učinio je vaše obroke zdravijima. Ti sada tamo sve kuhaj. Pola minute: Sve?

Dogovoreno, friteze zaslužuju titulu: Kućanski aparat desetljeća. Ušle su u većinu domova i gotovo istisnule električni štednjak. Svaki dan rade “kao psi” trošeći pola struje. To, međutim, ne znači da tamo možete kuhati sve!

Postoje namirnice koje je ili nemoguće skuhati tamo ili – a da bi se skuhale – poželjno je slijediti tradicionalni put u pećnici, tavi ili loncu.

Što ne kuhati u fritezi

Ako ne želite uništiti svoju fritezu ili svoj obrok, preporučuje se da izbjegavate kuhanje sljedećeg u njoj:

1. Kokice

Možda zvuči logično pripremati svoje kokice u fritezi (uostalom, zar kukuruz ne treba vrući zrak da “pukne”?), ali nemojte. Intenzitet vjetra je toliki da će spore kukuruza letjeti posvuda, čišćenje koje morate obaviti kasnije je neopisivo, a postoji rizik da čak i oštetite svoj uređaj. Ako nemate poseban aparat za kokice, radije ih napravite u loncu.

2. Zeleno lisnato povrće

Doista, neko zeleno lisnato povrće ima mnogo veću nutritivnu vrijednost kada se kuha. Međutim, budući da friteza radi s jakim, vrućim zrakom, velike su šanse da će se njihovi listovi otopiti i zalijepiti za stijenke, što ih čini izuzetno teškim za posluživanje nakon toga. Neko takvo povrće, na pr. one s debelim peteljkama mogu uspjeti ako ih premažete uljem. Međutim, na taj način gubite najvažniju prednost zračne friteze, a to je izbjegavanje previše ulja.

3. Umaci i juhe

Kada se juhe, umaci i općenito vrlo vlažna hrana zagrijavaju, oslobađaju veliku količinu pare koja može oštetiti fritezu. Izbjegavajte stoga izradu npr. leću ili umake za tjesteninu u posudi vašeg uređaja. Za ove je namirnice potreban lonac ili duboka tava.

4. Veliki komadi mesa s kostima

Friteze nisu dizajnirane za pečenje velikih komada mesa u njima, pogotovo ako imaju kosti. Drugim riječima, tamo ne možete ispeći cijelo pile. Čak i ako odgovara, neće se ravnomjerno skuhati: na nekim će mjestima biti prepečeno, a na drugim sirovo. Za takve komade radije pećnicu.

5. Tjestenina

Namirnice koje se tradicionalno kuhaju u loncu treba i dalje kuhati u loncu. Tjestenina, kvinoja, riža neke su od njih, iako neke friteze imaju posebne posude za tu namjenu. Na primjer, ako već imate kuhanu rižu, dodajte malo ulja i stavite je u ovu posebnu posudu, možete je pretvoriti u nevjerojatnu prženu rižu, ali samo u uređajima s potrebnim dodacima.

6. Jaja

Isto je i s jajima. Ukoliko vaš uređaj nema posebnu posudu u koju možete staviti npr. mješavina za omlet, definitivno postoje bolji načini kuhanja jaja. Sočne pošice trebaju lonac. Pahuljastim kajganama treba tava. Pokušajte razbiti jaje u fritezi i velike su šanse da ćete čistiti ostatak dana. Postoji razlog;

Izvor: ow.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki