Mliječna pita je Manijev omiljeni recept, kako s mesinske tako i s lakonske strane.
Pijač iz zemlje maslina već dvije godine izluđuje ovom jedinstvenom mliječnom pitom!
Akis Petretzikis predlaže 15-minutni recept, uz jednostavne korake uživat ćete u savršenom desertu koji će vas vratiti u djetinjstvo.
Materijali
1.120 gr. punomasno mlijeko
200 gr. kristalni šećer
90 gr. fini griz
30 gr. kukuruzno brašno
3 jaja, srednja
1 žlica ekstrakt vanilije
limunova korica, od 1 limuna
1 prstohvat soli
90 gr. maslac
Za prekrivanje
2 žlice voda
1 jaje, srednje veličine
2 žlice kristalni šećer
Za posluživanje
2 žlice kristalni šećer
1 žlica med
1 žlica cimet
lišće mente
Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku.
Stavite mlijeko i šećer u lonac i zakuhajte na srednjoj vatri.
U zdjelu stavite griz, kukuruzno brašno i promiješajte. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, koricu limuna, sol i dobro promiješajte pjenjačom.
Vruće mlijeko iz lonca žlicom polako ulijevajte u posudu s jajima uz stalno miješanje.
Smjesu vratiti u lonac, staviti na vatru i neprestano miješati dok se krema ne zgusne.
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.
Tepsiju od 27 cm dobro premažite maslacem i pospite grizom. Izliti cijelu smjesu i dobro rastanjiti valjkom za tijesto.
Za prekrivanje
U zdjelu stavite vodu, jaje, šećer i dobro promiješajte.
Kistom premažite cijelu površinu mliječne pite i pecite 40-45 minuta.
Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi najmanje 4 sata.
Poslužite sa šećerom, medom, cimetom i metvicom.
Pogledajte video s kanala Akisa Petretzikisa