Zamrzivač je nezamjenjiv pomoćnik u skladištenju hrane, omogućujući vam da uštedite vrijeme na kuhanju.
Ali nisu svi proizvodi prikladni za zamrzavanje.
Neki od njih gube okus, teksturu i hranjiva svojstva na niskim temperaturama. Koje namirnice ne treba držati u zamrzivaču?
Svježe povrće s visokim udjelom vode
Svježe povrće kao što su krastavci, rotkvice, celer i zelena salata imaju visok sadržaj vode.
Prilikom zamrzavanja i odmrzavanja dolazi do razaranja njihove strukture, povrće postaje vodenasto i mekano te gubi hrskavost i izgled.
Za održavanje svježine, bolje je koristiti hladnjak ili konzerviranje.
Krumpir i njegovi derivati
Izbjegavajte spremanje svježeg krumpira u zamrzivač jer niske temperature pretvaraju škrob u šećer, dajući mu sladak okus i mijenjajući teksturu.
Kuhani ili prženi krumpir nakon odmrzavanja gubi teksturu i postaje zrnast.
Proizvodi od krumpira namijenjeni zamrzavanju zadržavaju svoju strukturu, poput pomfrita ili pire krumpira.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta, kiselog vrhnja i mekih sireva ne mogu se zamrzavati.
Na niskim temperaturama mijenja se njihova tekstura: mlijeko i jogurt se odvajaju, kiselo vrhnje postaje zrnasto, a meki sirevi gube kremastu konzistenciju.
Samo tvrdi sirevi poput chedara ili parmezana prikladni su za zamrzavanje i mogu se ribati nakon odmrzavanja.
Jaja u ljusci
Jaja u ljusci ne smiju se zamrzavati jer se tekućina u njima pri smrzavanju širi, što može dovesti do pucanja i uništenja ljuske.
Ovo ne samo da čini jaja neupotrebljivima, već također povećava rizik od bakterijske kontaminacije.
Ako trebate zamrznuti jaja, bolje ih je prvo razbiti, lagano umutiti i staviti u hermetički zatvorenu posudu.
Voće s visokim sadržajem vode
Lubenice, dinje, naranče i grejpfruti imaju visok udio vode, ali njihova se tekstura i sočnost znatno smanjuju kada se zamrznu.
Nakon odmrzavanja ovo voće postaje vodenasto i kašasto, što ga čini neprikladnim za svježu potrošnju.
Ovo voće je najbolje konzumirati svježe ili koristiti za pripremu sokova i frapea.
Bilje i začini
Svježe začinsko bilje i začini poput bosiljka, peršina, kopra i cilantra gube svoj okus i teksturu kada se zamrznu.
Postaju vodenasti i gube bogat okus, što smanjuje njihovu kulinarsku vrijednost.
Za dugotrajnije čuvanje začinskog bilja može se koristiti sušenje ili konzerviranje u ulju.
Majoneza i umaci na bazi nje
Majoneza i umaci na bazi nje nisu prikladni za zamrzavanje, jer se njihova emulzija raspada na niskim temperaturama.
To uzrokuje odvajanje umaka i promjenu teksture, što ih čini neprivlačnima i neupotrebljivima.
Ove umake najbolje je čuvati u hladnjaku i iskoristiti unutar preporučenog roka trajanja.
Konzervirana hrana
Konzervirana hrana u limenkama nije namijenjena za zamrzavanje.
Kada se zamrzne, tekućina unutar staklenki se širi, što može uzrokovati iskrivljenje i pucanje posude, povećavajući rizik od kontaminacije sadržaja.
Konzerviranu hranu najbolje je čuvati na hladnom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.
Salate i jela s preljevima
Salate prelivene majonezom ili kiselim vrhnjem, kao i jela s gustim preljevima, smrzavanjem gube okus i teksturu.
Preljevi se raspadaju, a sastojci salate postaju vodenasti i kašasti.
Za bolje očuvanje salata i začinjenih jela potrebno ih je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana nakon pripreme.
Prethodno su iznesene tri zablude o vrećicama čaja.