Toplinski val: 9 originalnih trikova za rashlađivanje doma bez klima uređaja

Stvarno je teško izdržati bez klima uređaja u kući tijekom vrućeg vremena. Ipak, postoje neki trikovi koji olakšavaju situaciju.

Postoji nekoliko načina kako se nositi s ekstremnom vrućinom koja već tjednima pogađa Grčku i druge europske zemlje.

Euronews objavljuje neke od najoriginalnijih načina koji će nam pomoći da podnesemo vrućinu dok smo u kući, pa čak i bez klima uređaja.

Ovi savjeti ne poništavaju osnovno pravilo zaštite od vrućine, a to je piti puno vode (više od 2-2,5 litara dnevno, osim ako nemate druge preporuke liječnika).

Ispravno koristite protok ventilatora

Ventilator, kada se nalazi na određenim mjestima u kući, može pružiti više hladnoće nego da “udara” direktno na nas.

Ujutro i u slučaju da je vanjska temperatura niža od one u kući, ventilator postavljamo ispred otvorenog prozora, ali s strujanjem usmjerenim prema van, tako da topli zrak zarobljen unutar zidova izlazi van.

U podne, kada je vanjska temperatura viša od one koju imamo u kući, ako postoji mjesto s prozorom koje ima hladovinu, tamo postavimo ventilator ispred otvorenog prozora i postavimo protok da dovede zrak iz izvana prema unutra.

Zatvorite zavjese i rolete

Kada je temperatura izvan kuće viša od vanjske, zatvaramo grilje i zavjese, a naravno i prozore i balkonska vrata.

Naprotiv, kada sunce sja i okolna toplina je manja od one koja prevladava u kući, otvarate vrata i prozore kako bi hladan zrak dopirao posvuda.

Kuhajte u zoru

Salate i hladna jela najbolja su za konzumaciju na velikim vrućinama.

Ali ako baš morate kuhati, najbolje bi bilo da to učinite vrlo rano ujutro.

Ako želite ispeći hranu u pećnici, najbolje je rano ustati jer je to jedini način da završite kuhanje prije nego što postane prevruće.

Dodajte metvicu u prehranu, a krastavac u vodu

Hladni ili čak vrući napitak od mente upravo je ono što vam treba za vrućinu. Mentol koji sadrži stimulira tjelesne receptore za hladnoću i stvara osjećaj hlađenja.

Osim toga, olakšava probavu tako da tijelo proizvodi manju temperaturu za probavu hrane.

U istom kontekstu kriška krastavca u vodi pretvara ga u osvježavajući i osvježavajući napitak, prenose stručnjaci Euronewsa.

Prostrti rublje po kući

Kako je vlažnost prirodnog okoliša minimalna tijekom dnevne vrućine (oko 24%, od 85% zimi), također je na niskim razinama unutar kuće.

Stoga, kada odjeću vadite iz perilice, nemojte je raširiti vani, već u kući.

Sušit će se gotovo jednako brzo i također će hladiti prostoriju dok se suše.

Stavite hladni šal na vrat prije odlaska u krevet

Noći toplinskog vala za neke mogu biti teže i mučnije od dana jer im vrućina otežava san. I normalno je.

Međutim, čini se da pomaže hladni šal (ili ručnik) oko vrata.

Možete ga staviti u zamrzivač 5 sati prije, kako bi upio minimalno vlage i bio dovoljno smrznut. Omotajte ga lagano (ne čvrsto) oko vrata i zatim legnite u krevet.

Koristite vodu mudro

Voda vam ne treba samo da je pijete ili da se tuširate. Kako biste pobijedili vrućinu, namočite pamučnu majicu i obucite je.

Još jedna dobra ideja je imati u blizini raspršivač s čistom hladnom vodom (poput onih za peglanje odjeće) i često se prskati hladnom vodom.

Ne zaboravite polivati ​​vodom i kosu i vrat.

Za maksimalni učinak neka se pokretni ventilator nalazi pored vas (nemojte sjediti ispred stalnog protoka zraka jer postoji opasnost od smrzavanja). Još više će vas rashladiti jer voda isparava s vaše kože.

Oblozi s ledom i oblozi s ledom

Kada je vrućina stvarno nepodnošljiva, poslužite se svojim velikim oružjem: kockicama leda ili pakiranjem leda.

Stavite vodu i kockice leda u lavor i namočite stopala. Otopite kockice leda nježno trljajući njima unutarnju stranu zapešća te duž ruku i nogu.

Također, prihvatite ledene obloge. Stavite posudu s ledom ispred ventilatora kako biste ohladili zrak dok se topi i isparava.

Pazite samo na ozebline kože: ne ostavljajte kockicu leda na koži. I koristite samo oblogu od leda preko odjeće.

Započnite dan ranije

Kad vrućina poraste, neizbježno se osjećamo kao da gubimo snagu.

To znači da kada se probudimo dovoljno rano, odnosno u 6:00 ujutro kada je svježe, možemo lakše obavljati kućanske poslove.

Također je dobra ideja ostati neaktivan tijekom sati intenzivne vrućine, čak iu vašem domu.

vijesti247.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki