Kako početi štedjeti s malom plaćom: učinkoviti savjeti

Ako je plaća pojedinca dovoljno mala, to ne znači da ne treba štedjeti novac za crni dan.

Svaki čovjek treba imati slobodnu ušteđevinu, jer nikad ne zna što će mu se dogoditi sutra, možda će doživjeti nesreću, teško se razboljeti ili će netko od njegovih rođaka trebati posuditi novac.

Ni pod kojim okolnostima ne smijete živjeti bez novca i nemati ništa.

Kako aktivirati način štednje

Što učiniti ako osoba jedva spaja kraj s krajem? Gdje može dobiti dodatna sredstva za polog? Važno je naučiti štedjeti. Ali kako to učiniti?

Prije svega, morate optimizirati svoje troškove. Štednja novca trebala bi početi od trenutka kada osoba ima ovu pomisao. Nema potrebe odlagati ideju.

Novac
Fotografija: © Belnovosti

Da biste razumjeli na što osoba troši najveći dio svog proračuna, mora zabilježiti sve svoje troškove za najmanje jedan mjesec, a zatim ih rasporediti u različite kategorije – to može biti hrana, lijekovi, odjeća, računi za režije i tako dalje.

Sljedeći korak je spremanje

Ako osoba odluči uštedjeti novac, prije svega treba odustati od nepotrebnih kupnji. Ljudi često ostavljaju značajne količine novca u trgovinama, donoseći kući predmete koji im uopće nisu potrebni.

Nema potrebe kupovati nove kućanske aparate, a ako se dogodi bilo kakav kvar u kući, uvijek možete iz ruku uzeti hladnjak ili mikrovalnu pećnicu.

Važno je shvatiti da sada očito nije vrijeme za popravke. Često pojedinci niti ne shvaćaju koliki će trošak biti želja za jednostavnom promjenom interijera.

Ne morate trošiti previše novca na svoje hobije. Vikende i slobodno vrijeme lako možete provesti sa svojom obitelji, isključujući odlaske u kino ili kafić.

Ako trebate stegnuti remen na neko vrijeme, trebali biste gledati filmove kod kuće i kuhati ukusne večere od proizvoda koji su vam pri ruci. Ali čak i kod kuće, trebali biste se neko vrijeme odreći gurmanskih jela.

Jednostavne namirnice poput tjestenine ili krumpira također mogu biti ukusne, samo ih trebate naučiti pravilno skuhati.

Gdje staviti akumulirana sredstva?

Malo je vjerojatno da će u prvih nekoliko mjeseci osoba moći akumulirati impresivan iznos, pogotovo ako ima malu plaću.

Akumulirani novac treba deponirati u banci čiji je pojedinac klijent.

Prethodno smo vam rekli gdje da sakrijete svoje “skrovište” u stanu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki