Štakori će se držati podalje od vrta ako posadite ovih 5 cvjetova

Štakori su obično veliki problem ljeti jer ih toplije vrijeme tjera da traže hranu. Zbog toga se mogu zakopati u travnjake ili prekopati cvjetne gredice. Izuzetno je važno pokušati spriječiti najezdu štakora, jer ne samo da ovi štetnici uništavaju biljke, već njihov urin također prenosi bolesti kao što je salmonela, koja može zagaditi vaše tlo.

Otrovni mamci ne bi se trebali koristiti za držanje štakora podalje jer nisu samo okrutni, već i predstavljaju veliku sigurnosnu opasnost jer mogu utjecati na lokalne divlje životinje ili mačke iz susjedstva. Osim toga, često su neučinkoviti jer lokalna populacija štakora s vremenom može postati otporna.

Zapravo možete stvoriti barijeru oko sebe korištenjem određenog cvijeća ili biljaka koje štakore prirodno odbijaju.

Kovnica

Paprena metvica se zbog jakog mirisa smatra najboljom biljkom koja tjera štakore, a glodavcima je izrazito iritantna. Njezin jak miris remeti štakorima izoštren njuh, obeshrabrujući ih da se zadržavaju.

Najbolje je posaditi paprenu metvicu blizu kante za kompost, kuhinjskih prozora ili bilo kojeg mjesta gdje se štakori mogu hraniti jer je to jedan od najučinkovitijih prirodnih načina za držanje štakora podalje.

Lavanda

Lavanda je popularna ljetna biljka zbog svog jakog mirisa koji štakori ne podnose, ali ova biljka također sadrži linalool i linalil koji su poznati po tome što iritiraju štakore.

Spojevi u lavandi ometaju feromone koje štakori koriste za komunikaciju, čineći je nevjerojatno učinkovitim repelentom, a najbolje ju je posaditi blizu vrtnih barijera za najbolju zaštitu.

Pogledajte više:

Zujati

Štakori instinktivno izbjegavaju bobice bazge, jer su za njih otrovne i mogu biti kobne u dovoljno visokim koncentracijama, dok imaju vrlo aromatičan miris koji glodavci mrze.

Starije biljke ispuštaju suptilan miris koji je odbojan štakorima. Također, ne sviđa im se tekstura lišća bazge. No, bazga je otrovna za štakore, ali i za mačke i pse, pa je ne biste smjeli saditi ako imate kućne ljubimce ili živite u urbanoj sredini s mačkama ili lisicama u susjedstvu.

Pogledajte više:

Neven

Neven je prekrasan cvijet koji može uljepšati ljetni vrt, no štakori će se potruditi izbjeći njegov jak miris jer imaju osjetljive nosove. Ovi cvjetovi ispuštaju miris koji je, iako blag za ljude, neugodan za štakore.

Poznato je da ove prekrasne biljke proizvode kemijske spojeve koji prirodno odvraćaju mnoge insekte, poput komaraca, lisnih uši i bijelih mušica, pa ih je najbolje saditi u blizini usjeva ili omiljenog cvijeća kako bi ih zaštitili od mnogih ljetnih nametnika.

Mačja trava

Poznato je da mačju travu, također poznatu kao mačja trava i mačja trava, vole mačke, što je jedan od načina da štakore spriječite u svom vrtu, ali sama biljka sadrži tvari prema kojima štakori imaju prirodnu averziju.

Nepetalakton, eterično ulje mačje metvice, čarobni je sastojak. Dok mačke dovodi u stanje euforije, za štakore djeluje kao sredstvo odvraćanja.

Nepetalakton će jako iritirati štakore te će oni izbjegavati istraživanje područja s ovom biljkom jer im može stvarati nelagodu, stoga je mačju travu najbolje posaditi u blizini biljaka za koje se brinete da će ih glodavci uništiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki