Kako se brinuti za jagode na vrućini: tajne uspjeha za sočne bobice

Ljetne vrućine mogu biti pravi izazov za vrtlare, pogotovo kada je u pitanju uzgoj jagoda.

Jagode, delikatna kultura koja zahtijeva uvjete uzgoja, trebaju posebnu pažnju u vrućim danima.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u takvoj situaciji.

Da bi žetva ostala sočna i zdrava, morate se pridržavati nekoliko važnih pravila za brigu o jagodama na visokim temperaturama.

Zalijevanje i vlažnost tla

U vrućem vremenu, ključni aspekt njege jagoda je pravilno zalijevanje. Redovito i obilno zalijevanje je posebno važno u jutarnjim i večernjim satima kako bi se zadržala maksimalna vlaga u tlu.

jagoda
Fotografija: © Belnovosti

Jagode treba zalijevati iz korijena, izbjegavajući vlagu na lišću i bobicama, kako bi se spriječile gljivične bolesti.

Osim zalijevanja, korisno je koristiti malčiranje. Malč pomaže u zadržavanju vlage u tlu, štiti ga od isušivanja i pregrijavanja.

Slama, pokošena trava ili posebne vrtne obloge mogu se koristiti kao malč. Ovaj pristup ne samo da čuva vlagu, već i sprječava rast korova koji se mogu natjecati s jagodama za vodu i hranjive tvari.

Zaštita od sunca

Vruće sunce može nanijeti značajnu štetu biljkama, posebno u podnevnih satima kada je Sunčeva aktivnost najveća.

Da biste zaštitili jagode od pregrijavanja, možete koristiti mreže za sjenu ili posebne nadstrešnice. Ove strukture pomoći će smanjiti intenzitet sunčeve svjetlosti i zaštititi biljke od opeklina.

Važno je zapamtiti da sklonište ne bi trebalo potpuno blokirati pristup svjetlu, budući da je jagodama potrebna sunčeva svjetlost za normalnu fotosintezu i formiranje plodova. Najbolja opcija su lagani, prozirni materijali koji stvaraju difuznu sjenu.

Hranjenje i prehrana

Tijekom vruće sezone, jagode zahtijevaju dodatnu prehranu kako bi se osigurao zdrav rast i prinos.

Osiromašena tla često uzrokuju niske prinose. Da biste riješili ovaj problem, možete koristiti dva pristupa:

• Obogaćivanje strukture tla: dodavanjem organskih gnojiva poput komposta ili humusa poboljšava se struktura tla, čini ga rahlijim i povećava njegovu sposobnost zadržavanja vode.

• Osiguravanje hranjivih tvari: korištenje kompleksnih mineralnih gnojiva bogatih dušikom, fosforom i kalijem osigurava biljkama potrebne elemente za aktivan rast i obilnu rodnost.

Kombinacija ovih pristupa stvorit će optimalne uvjete za razvoj biljaka i bogate žetve.

Organska gnojiva, poput komposta ili humusa, djeluju kao “zeleni graditelji” za tlo. Oni, poput spužvi, poboljšavaju njegovu strukturu, čineći ga labavim i prozračnim, potičući bolje zadržavanje vlage.

To je posebno važno u sušnim razdobljima kada se tlo brzo isušuje. Zahvaljujući organskoj tvari, biljke dobivaju postupnu i dugotrajnu ishranu bez podvrgavanja stresu zbog naglih promjena u sastavu tla.

Sprječavanje bolesti

U vrućim i vlažnim uvjetima značajno se povećava rizik od razvoja gljivičnih bolesti.

Da biste spriječili bolesti, potrebno je redovito pregledavati biljke i uklanjati zahvaćene listove i bobice. Također je važno osigurati dobru ventilaciju grmlja, uklanjajući suvišne izdanke i lišće kako bi se poboljšala cirkulacija zraka.

Korištenje bioloških fungicida i narodnih lijekova, poput infuzije češnjaka ili luka, pomoći će u zaštiti biljaka od bolesti bez uporabe kemikalija. Redovita uporaba takvih proizvoda omogućuje vam održavanje zdravlja biljaka i dobivanje ekološki prihvatljive žetve.

Njega tla

Osim zalijevanja i malčiranja, važan element brige o jagodama u vrućini je labavljenje tla.

Redovito labavljenje poboljšava prozračivanje tla i osigurava pristup kisika korijenju. To je posebno važno u vrućem vremenu, kada se tlo brzo zbija i gubi strukturu.

Otpuštanje treba obaviti pažljivo kako se ne bi oštetili korijeni biljaka. Optimalno vrijeme za rahljenje je rano jutro ili večer, kada je temperatura zraka niža i biljke su pod manjim stresom.

Osim toga, redovito okopavanje pomaže u kontroli korova koji se mogu natjecati s jagodama za vodu i hranjive tvari.

Ranije smo vam rekli što učiniti kako bi madeži nestali.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki