Je li moguće namakati suhu mačju hranu: je li uopće potrebno – evo slučajeva

Većina veterinara je sigurna: nema ništa loše u namakanju liofilizirane, odnosno suhe hrane.

Dodavanjem vode proizvod jednostavno povećava sadržaj vlage.

Kada namakati suhu hranu za mačke

Dehidrirana hrana je cjelovit i uravnotežen proizvod koji ne zahtijeva prethodnu pripremu. Međutim, ponekad je potrebno omekšati ga namakanjem.

Ako vaš ljubimac ne pije dovoljno tekućine

U ovoj situaciji, tvrde granule se ne tope u potpunosti u mačjem želucu. Zbog toga može doći do zatvora ili crijevne opstrukcije, a odstajala i raspadajuća hrana oslobađa toksine koji truju mačje tijelo.

Problemi sa zubima

Problemi sa zubima mogu se pojaviti kod starijih životinja koje jednostavno ne mogu žvakati suhe komade hrane ili kod mačića kada im se promijeni zubalo i ne mogu u potpunosti žvakati tvrde grickalice.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Ako životinja pohlepno jede

Kada mačka žuri jesti, ona praktički ne može žvakati hranu, već progutati granule cijele. To može uzrokovati ozljedu sluznice probavnog trakta, što često dovodi do gastritisa ili čak čira na želucu.

Mačka povraća nakon jela

Ako primijetite da neko vrijeme nakon obroka vaš ljubimac povraća velike suhe komade granula, to je signal da njegov probavni sustav ne može izdržati probavu takve hrane.

Osim toga, dodavanje vode suhoj hrani dopušteno je kada svog ljubimca prebacujete s prirodnih proizvoda ili mokre hrane na suhe granule te tijekom ili nakon bolesti – tijekom tog razdoblja mačje tijelo troši puno energije na uklanjanje toksina, što dovodi do gubitka velike količine tekućine.

Ranije smo vam rekli kako spriječiti mačku da skoči na stol.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki