Dvije pogreške koje radimo kada koristimo tekućinu za pranje rublja

Nepravilna uporaba deterdženata pretvara ih iz pomoćnika kućanica u neprijatelje tkanina, sposobne uništiti i one najkvalitetnije.

S povećanjem raznolikosti marki i sastava deterdženata za pranje rublja, izbor najprikladnijeg nije lakši, već kompliciraniji.

Prašak za pranje kakvog smo poznavali u nedavnoj prošlosti, praškast i posvuda razasut, ostavljajući izdajničke mrlje na odjeći, pogotovo ako je tamna, skoro da je zamijenio tekući prašak za pranje rublja. Domaćice misle da znaju koristiti tekući prašak za pranje rublja i da je pitanje korištenja nevažno, jer tu nema ništa komplicirano i posebno, ali praksa pokazuje da su u krivu.

Mnogo je osnovnih pogrešaka koje se čine pri korištenju tekućih deterdženata, a koje ne samo da smanjuju njihovu učinkovitost, već stvaraju rizik od oštećenja tkanina, pa čak i perilice rublja.

Dvije osnovne pogreške kod korištenja tekućih deterdženata ili kako koristiti tekući prašak za pranje

1. Pretjerano samopouzdanje domaćice

S obzirom da je korištenje praška za pranje rublja elementarna radnja, većina domaćica ne čita upute za uporabu ispisane na pakiranjima. Točna doza praška koju preporučuje proizvođač i naznačena na naljepnici formulacije nije široko korištena. Izlijeva se “po oku”, ne uzimajući u obzir vrstu tkanina, preporuke na etiketi, težinu odjeće.

To najčešće dovodi do prevelike doze deterdženta, previše pjene u perilici, otežanog ispiranja, zaostajanja deterdženta na tkaninama, smanjenja učinkovitosti tekućeg praška za pranje i općenito loših rezultata. Doze opisane na pakiranju nisu nasumične. Ako ih slijedite, izvući ćete najviše od svoje perilice. Ako ne obratite pozornost na njih, riskirate svoju odjeću i perilicu rublja.

2. Nepravilna uporaba deterdženata pri ručnom pranju

Domaćice mogu smatrati apsurdnim pitanje kako koristiti tekući deterdžent za pranje, ali ono je relevantno i ima svoje značenje, budući da se prilikom ručnog pranja tekućim deterdžentom čine mnoge pogreške. Postoje tkanine koje držimo podalje od perilice i peremo na starinski način – u lavoru.

Pranje ruku povećava mogućnost pogreške. Osim što sipaju puno više deterdženta, što oštećuje tkaninu i teško se pere, domaćice čine još jednu osnovnu grešku – deterdžent sipaju u vodu u kojoj je odjeća već stavljena.

To se ne bi smjelo dopustiti jer su mnogi tekući deterdženti obojeni, pa njihovo izlijevanje na bijelu košulju u lavoru može uzrokovati trajne mrlje, a deterdžent se ionako ne otapa ravnomjerno u vodi.

Iako se radi o tekućini, a ne o prahu, deterdžent se najprije mora uliti u vodu, promiješati, a zatim dodati na odjevni predmet. Ovdje je pridržavanje točne doze još važnije i češće zbunjeno.

Navika – treći neočekivani razlog zašto griješimo

Postoji i treća pogreška koju masovno rade domaćice s više prakse i iskustva – cijeli život se navikavaju na praškaste deterdžente, a kada ih zamijene tekućim, propuste odabrati program koji radi na nižim stupnjevima. temperatura mora biti iznad 40 stupnjeva kako bi se prah otopio.

Tekućim deterdžentima nije potrebna visoka temperatura za otapanje deterdženta te je više nego preporučljivo smanjiti stupnjeve.

Prvo, jer štedi električnu energiju i štiti prirodu.

Drugo, jer odjeću ne trebate iskuhavati, kvareći boje i tkanine, budući da će se oprati tekućim deterdžentom na 30 stupnjeva.

Izvor: .ifarsala.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki