Kako hraniti kupus krajem lipnja: što mnogi vrtlari zaboravljaju učiniti

Krajem lipnja mnogi se vrtlari suočavaju s pitanjem kako hraniti kupus kako bi osigurali njegov zdrav rast i bogatu žetvu.

Pravilno hranjenje u tom razdoblju igra ključnu ulogu, budući da kupus aktivno formira glavice kupusa i treba posebnu prehranu.

Zašto je važno pravovremeno hranjenje?

Pravodobno hranjenje kupusa krajem lipnja omogućuje vam da biljkama osigurate sve potrebne hranjive tvari. U tom razdoblju kupus posebno treba dušik, kalij i mikroelemente.

Nedostatak ovih elemenata može dovesti do usporavanja rasta, pogoršanja kvalitete glavica kupusa, pa čak i do razvoja bolesti.

Stoga pravilan izbor gnojiva i njihova pravovremena primjena pomažu u postizanju izvrsne žetve, naglašava Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza.

kupus
Fotografija: © Belnovosti

Dušična gnojiva: ključ brzog rasta

Dušik igra vitalnu ulogu u razvoju kupusa. Potiče aktivan rast lisne mase, što je posebno važno tijekom formiranja glavica kupusa.

Za hranjenje krajem lipnja preporuča se koristiti amonijev nitrat ili ureu. Ova gnojiva biljke brzo apsorbiraju i osiguravaju im potreban dušik.

Međutim, važno je ne pretjerati s dozom kako biste izbjegli prezasićenje tla dušikom.

Kalij i fosfor: jačanje korijenskog sustava i poboljšanje kvalitete glavica kupusa

Kalij je potreban kupusu za jačanje korijenskog sustava i povećanje otpornosti na nepovoljne uvjete. Fosfor pak pospješuje razvoj korijena i potiče nakupljanje šećera u glavicama kupusa.

Kalijeva i fosforna gnojiva, poput superfosfata i kalijeve soli, izvrsna su za hranjenje kupusa krajem lipnja. Ove tvari pomoći će poboljšati kvalitetu usjeva i njegovo skladištenje.

Organska gnojiva: prirodni pristup ishrani bilja

Organska gnojiva kao što su humus, kompost i infuzija divizme izvrstan su izvor hranjivih tvari za kupus.

Oni ne samo da obogaćuju tlo korisnim elementima, već i poboljšavaju njegovu strukturu, potičući zadržavanje vlage i poboljšavajući prozračivanje korijenskog sustava.

Infuzija divizme može se pripremiti prelijevanjem kravlje balege s vodom u omjeru 1:10 i infuzijom nekoliko dana. Dobivena otopina zalijeva se preko biljaka, pružajući im sveobuhvatnu prehranu.

Mikroelementi: važni dodaci za puni razvoj

Uz glavne makroelemente kupusu su potrebni i mikroelementi poput bora, mangana i magnezija. Nedostatak ovih elemenata može dovesti do kloroze, deformacije glavica kupusa i drugih problema.

Da bi se kupus opskrbio potrebnim mikroelementima, preporuča se koristiti posebna složena gnojiva koja sadrže sve potrebne aditive. Primjena takvih gnojiva pomoći će u izbjegavanju nedostatka mikroelemenata i osigurati biljkama odgovarajuću prehranu.

Zalijevanje i gnojidba: važni aspekti njege

Redovito zalijevanje igra važnu ulogu u hranjenju kupusa. Nedostatak vlage može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari i lošeg zdravlja biljaka.

Kupus je važno redovito zalijevati, posebno u razdoblju aktivnog rasta glavica kupusa. Preporuča se kombinirati zalijevanje s gnojidbom kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela hranjiva u tlu.

Opskrba kupusa pravilnom ishranom krajem lipnja ključ je zdrave i obilne žetve.

Kombinacija dušikovih, kalijevih, fosfornih i organskih gnojiva te redovito zalijevanje pomoći će vam da postignete odlične rezultate i uživate u ukusnim i zdravim glavicama kupusa.

Ranije je ljetnim stanovnicima rečeno kako uzgajati “šećerne” rajčice.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki