“Luk je bolest sedmorice”, kaže poznata poslovica.
No jeste li znali da u nekim situacijama ovo zdravo povrće može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju? Danas ćemo govoriti o kontraindikacijama za jedenje luka.
Ako govorimo o sirovom povrću, ono predstavlja opasnost za ljude koji pate od gastritisa, pankreatitisa ili peptičkog ulkusa.
Stvar je u tome što u svježem “stanju” povrće povećava kiselost u želucu i može izazvati pogoršanje navedenih bolesti.
Da biste izbjegli negativne posljedice, ako imate problema s gastrointestinalnim traktom, trebali biste jesti kuhani, pečeni ili prženi luk.
U ovom obliku ne uzrokuje egzacerbacije.
Još jedan mogući neugodan učinak je nadutost. Sirovi luk sadrži mnogo fruktoze, koja kada se razgradi može izazvati plinove kod nekih ljudi.
U ovom slučaju vrijedi pratiti reakciju tijela na povrće i izbjegavati njegovu konzumaciju ako se pojavi plin.
Osim toga, za luk je poznato da može dovesti do povećanja krvnog tlaka, pa se osobama s hipertenzijom ne preporučuje konzumiranje u velikim količinama.
Ranije smo vam rekli kako se sunčati bez štete po zdravlje.