Pet biljaka koje odbijaju žohare

Ljeto znači beskrajno kupanje u moru, sunčanje na plaži, cool koktele u beach barovima i na terasama, odmor na otocima, kavu i cipuru ispod stoljetnih platana. Sve je dobro, sve je dobro dok ispred tebe ne iskoči žohar. Stvari, naravno, postaju još gore kada ste kod kuće. sama. Ti i žohar. Žohar i ti. Nema spasa. Jedva se krećeš. Pogotovo ako živite u Larissi, koja je trenutno puna “Schwarzenegger” letećih žohara. Problem mnogo intenzivniji nego bilo koje druge godine ove godine.

Costas Argyropoulos, potpredsjednik DEVAL-a, govoreći na kanalu Action24, osvrnuo se na intenzivan fenomen: “U Larissi imamo vrstu lutajućeg američkog žohara. Neki ih ovdje zovu NATO ili “Schwarzenegger” žohari jer su glomazni i lete. Glavno da svake godine imamo taj problem sa žoharima, samo što smo ove godine imali blagu zimu i vrućine su došle dosta rano pa su došli 20ak dana ranije i napravili velike probleme… Svake godine problem Javlja se krajem lipnja do kraja srpnja sa žoharima u bunarima i to rješavamo dezinsekcijama s tvrtkom s kojom imamo ugovor koja se provodi putem natječaja svake godine…”.

Postoji, dakle, i negativna strana ovog inače divnog doba godine koja u Larissi postaje još uočljivija i nosi naziv *žohari*. Vaš saveznik u ovoj – često – neravnopravnoj borbi, su biljke. Da da. Dobro si pročitao. Postoje određene biljke koje spašavaju živote i prirodno odbijaju žohare.

Kako se to objašnjava? (Zastrašujuća) sitnica dana je da žohari često žive i polažu svoja jaja na određenim vrstama biljaka. Općenito ih privlači vlaga, hrana i plodno tlo određenih biljaka. Točnije one koje zahtijevaju puno vode i hlada.

Dakle, vrijeme je da ispunite svoj balkon, vrt i krov sa sljedećih 5 biljaka koje žohari mrze. Ipak, ostavite malo prostora za prolaz. Ne pretjerujte s loncima!

ružmarin
Prvi na listi je ružmarin. Biljka br. 1 koja odbija žohare – i koja vašoj hrani daje ukus. 2 u 1 domaćice.

Dakle, ružmarin je vrlo otrovan za žohare. Potrebno joj je minimalno vode i puno sunčeve svjetlosti. Bilo što da ga žohar mrzi, to jest. Ako ga ne želite u loncu, možete staviti svježe odrezane grančice na razna mjesta po kući – poput zamki za žohare.

Catnip aka Catnip
Mačja metvica je još jedno odlično prirodno sredstvo protiv žohara. Njegov uspjeh leži u kemikaliji nepalaktonu sadržanoj u biljci mačje metvice.

Ima tako niske potrebe za vodom i tako velike potrebe za sunčevom svjetlošću da će ga žohari prezirati – a vaša mačka će ga obožavati. Upravo ova biljka podiže mački raspoloženje, djelujući – recimo – poput droge, ali na potpuno siguran način. Spomenuti nepalakton mačke otkrivaju putem njuha i smatraju ga blagim halucinogenom koji poboljšava raspoloženje. Vrijeme za igru!

Krizantema, lijepa biljka koja odbija insekte
Osim što će uljepšati vaš vanjski prostor, krizanteme su prirodna tvrđava koja će udaljiti vašeg neprijatelja, poznatog i kao žohar. Ljupki i mirisni cvjetovi ove biljke sadrže piretrin, prirodni repelent za insekte koji tjera žohare.

Naravno, dobro je znati da je ova tvar otrovna za ljude i kućne ljubimce. Stoga je njegova konzumacija zabranjena.

Menta – biljka ne samo za mojito
Mojitos nije jedini razlog da u svom vanjskom prostoru imate posudu s mentom. Ova biljka napola uništava žohare zbog svoje izrazito jake arome. Eterično ulje paprene metvice jednako je učinkovito.

Rainbow – Osage narančasta
Osage naranča, ili luk, daje prilično neobične, velike plodove čije kemikalije odbijaju štetočine. Među njima su i žohari.

izvor: ladylike.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki