Nažalost, najdugo očekivanija jagoda jednostavno nije dizajnirana za transport kada je zrela i dugotrajno skladištenje.
Ovo je najosjetljiviji i najkvarljiviji proizvod koji se možete sjetiti. Domaćica može samo pokušati produžiti rok trajanja uz pomoć kulinarskih trikova.
Reći ćemo vam koliko dugo možete čuvati jagode i kako to učiniti ispravno.
Opća pravila
1. Bobice s repovima, ne prezrele i umjereno tvrde, ostavljaju se za skladištenje.
2. Jagode brzo postanu pljesnive pa bobice morate redovito i pažljivo sortirati.
3. Bobičasto voće ne perite prije nego što ga stavite u hladnjak jer ćete tako ubrzati kvarenje.
4. Nemojte prekrivati posudu s bobičastim voćem.
5. Bobičasto voće najbolje je kupovati i čuvati u drvenim posudama ili plastičnim posudama s otvorima za ventilaciju.
6. Bobičasto voće držite podalje od druge hrane i voća.
Koliko traju jagode?
U hladnjaku na temperaturi ne višoj od 2 stupnja Celzija, jagode se mogu čuvati najviše tjedan dana, a na temperaturi od +2 +6 najviše 3 dana.
Bobice se mogu čuvati u zamrzivaču na -18 stupnjeva do godinu dana. Na -15 do 6 mjeseci, a na -12 stupnjeva Celzijusa do 3 mjeseca. Ovo se odnosi na cijele bobice, zdrobljene i pasirane.
Na sobnoj temperaturi jagode će izdržati u najboljem slučaju dan, a najviše 12 sati.
Kulinarski trikovi
Osim džemova i kompota, postoji mnogo načina obrade žetve. Bobičasto voće možete preliti sirupom, napraviti pire ili kandirano voće, a možete ga i osušiti.
Ranije smo vam rekli kako podići spljoštenu hrpu tepiha.