Kako pravilno podgrijati hranu – Tako se nećete otrovati hranom

Podgrijavanje hrane i ostataka od prethodnog dana štedi vrijeme i novac, ali i smanjuje otpad. Međutim, ako se hrana nepravilno podgrije, može uzrokovati trovanje hranom. Na što pripaziti kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, krv u stolici, glavobolja, groznica i osjećaj slabosti. Simptomi trovanja obično traju dan ili dva, ali u težim slučajevima mogu trajati i dulje, pa čak i uzrokovati smrt ako bolesnik odmah ne liječi simptome i ne ode u bolnicu.

Zato stručnjaci savjetuju na što pripaziti kada podgrijavate ostatke hrane kako bi bili sigurni za konzumaciju. Kod podgrijavanja hrane pravilno rukovanje ključno je za vaše zdravlje i okus vašeg obroka.

Ostatke treba staviti u hladnjak što je prije moguće nakon kuhanja (unutar 2 sata). Čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar 3-4 dana.

Alternativno, možete ga staviti u zamrzivač na 2-3 mjeseca. Nakon te točke i dalje se smatraju sigurnima za jelo, ali tekstura i okus će se vjerojatno promijeniti i neće biti tako ukusni.

Također, smrznutu hranu treba pravilno odmrznuti prije podgrijavanja tako da je prebacite u hladnjak ili koristite postavku za odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici. Nakon odmrzavanja, ohladite i potrošite u roku od 2 dana.

Sigurno je podgrijavati djelomično odmrznutu hranu u loncu, mikrovalnoj pećnici ili pećnici. Međutim, podgrijavanje će trajati duže ako hrana nije potpuno odmrznuta.

Zagrijte hranu dok ne dosegne 70°C. Promiješajte hranu prilikom podgrijavanja kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje, posebno kada koristite mikrovalnu pećnicu.

Nemojte podgrijavati ostatke više od jednom i nemojte ponovno zamrzavati hranu koja je već odmrznuta.

Kako podgrijati odrezak?
Najčešće pritužbe kod podgrijanog odreska su suho, gumeno ili bezukusno meso. Međutim, neke metode zagrijavanja zadržavaju okus i vlagu.

Imajte na umu da ostaci mesa obično imaju bolji okus kada se podgriju sa sobne temperature, stoga ih ostavite izvan hladnjaka oko 10 minuta prije podgrijavanja.

Opcija 1: pećnica
Ako imate vremena, ovo je najbolji način za podgrijavanje odreska kako bi ostao mekan i aromatičan.

Zagrijte pećnicu na 120°C. Stavite odrezak na rešetku u posudu za pečenje. To omogućuje da se meso dobro ispeče s obje strane.

Nakon što je pećnica zagrijana, stavite odrezak i ostavite ga oko 10-20 minuta, redovito provjeravajući. Ovisno o debljini odreska, vrijeme pečenja će varirati. Odrezak će biti spreman nakon zagrijavanja. U sredini ne smije biti vruće.

Opcija 2: mikrovalna
Ovo je najbolja opcija ako nemate puno vremena. Kuhanje u mikrovalnoj pećnici često isušuje odrezak, ali to se može izbjeći uz nekoliko jednostavnih koraka:

Stavite odrezak u posudu za mikrovalnu pećnicu. Preko odreska prelijte mesni umak i dodajte nekoliko kapi ulja ili maslaca.

Pokrijte posudu za mikrovalnu pećnicu. Pecite na srednjoj vatri, okrećući odrezak svakih 30-ak sekundi, dok se ne zagrije, ali ne vruće. Ovo ne bi trebalo trajati dulje od dvije minute.

Opcija 3: Pan
Ovo je još jedan brzi način za podgrijavanje odreska kako bi ostao prekrasno mekan.

U dublju tavu dodajte malo goveđeg temeljca ili umaka. Zagrijte temeljac ili umak na laganoj vatri, ali ne dopustite da zavrije.

Zatim dodajte meso i pustite da se grije dok ne bude skroz vruće. Ovo će trajati samo minutu ili dvije.

Opcija 4: plastična vrećica koja se može ponovno zatvoriti
Ova je opcija savršena da odrezak ostane sočan i ukusan. Iako ne oduzima toliko vremena kao u pećnici, vrijeme kuhanja je nešto dulje nego u mikrovalnoj ili prženju. Ne funkcionira dobro ako imate više od jednog odreska za podgrijavanje.

Stavite odrezak u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti prikladnu za zagrijavanje i bez štetnih kemikalija kao što je BPA.

U vrećicu dodajte sastojke i začine po izboru, poput češnjaka i nasjeckanog luka. Provjerite je li sav zrak uklonjen iz vrećice. Dobro zatvoriti.

Stavite zatvorenu vrećicu u lonac napunjen kipućom vodom i zagrijavajte dok se meso ne zagrije. To obično traje 4-8 minuta, ovisno o debljini.

Nakon kuhanja odrezak možete na brzinu popržiti u tavi ako želite.

Kako podgrijati piletinu i meso
Podgrijavanje piletine i nekih vrsta crvenog mesa često može dovesti do suhe, žilave hrane. Općenito, meso je najbolje podgrijati na isti način na koji je kuhano.

I dalje je moguće sigurno podgrijati piletinu i drugo crveno meso bez isušivanja obroka.

Opcija 1: pećnica
Ova metoda oduzima najviše vremena, ali je najbolji izbor za vlažne, sočne ostatke.

Zagrijte pećnicu na 120°C. Dodajte meso u tavu, a zatim dodajte malo ulja ili maslaca. Pokrijte ga aluminijskom folijom da se ne osuši.

Ova metoda obično traje najmanje 10-15 minuta. Međutim, trajanje ovisi o vrsti i količini mesa. Ne zaboravite provjeriti je li meso dobro zagrijano prije posluživanja.

Opcija 2: mikrovalna
Podgrijavanje mesa u mikrovalnoj je definitivno najbrža opcija. Međutim, zagrijavanje dulje od dvije minute obično rezultira suhom hranom.

Stavite meso u posudu za mikrovalnu pećnicu. U meso dodajte malu količinu vode, umaka ili ulja i pokrijte poklopcem prikladnim za mikrovalnu pećnicu.

Stavite mikrovalnu pećnicu na srednju temperaturu onoliko dugo koliko je potrebno da se hrana ravnomjerno i temeljito zagrije.

Opcija 3: Pan
Iako manje popularan izbor, piletina i drugo meso svakako se mogu podgrijati u pećnici. Trebali biste održavati nisku temperaturu kako biste izbjegli prekuhavanje. Ako nemate mikrovalnu ili nemate puno vremena, ovo je dobra metoda.

U tavu dodajte malo ulja ili maslaca. Stavite meso u tavu, poklopite i zagrijte na srednje niskoj temperaturi.

Okrenite meso na pola vremena kako biste bili ravnomjerno zagrijani. Ova metoda obično traje oko 5 minuta, ali ovisi o vrsti i količini mesa.

Kako podgrijavate ribu?
Riba se može podgrijati slično kao i meso. Međutim, debljina filea ima veliki utjecaj na ukupni okus. Deblji komadi ribe – poput lososa – bolje će zadržati teksturu i okus od tanjih komada.

Opcija 1: mikrovalna
Ovo je dobra opcija ako nemate puno vremena, a riba nije pohana.

Premažite ribu vodom ili uljem prije nego što je stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu.

Pokrijte tavu i zagrijavajte na laganoj do srednjoj vatri 20-30 sekundi, redovito provjeravajući dok riba ne bude gotova, ali ne prepečena. Redovito okrećite file kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje.

Opcija 2: pećnica
Ovo je dobar izbor za zadržavanje vlage i okusa. Međutim, potrebno je više vremena.

Zagrijte pećnicu na 120°C. Ako riba nije pohana, zamotajte je u aluminijsku foliju i stavite u lim za pečenje. Pecite 15-20 minuta ili dok sredina ne bude vruća i kuha se na pari.

Opcija 3: Kuhajte na pari ili u tavi
Pirjana, pečena na žaru i pečena riba dobro se podgrije ako se zagrije, kuha na pari ili u tavi.

U tavu dodajte ulje ili maslac. Stavite na srednje nisku vatru. Dodajte ribu. Pokrijte posudu poklopcem i provjeravajte svakih nekoliko minuta, redovito okrećući.

Za kuhanje na pari: Omotajte ribu labavo u aluminijsku foliju. Stavite na rešetku iznad kipuće vode u poklopljenom loncu. Kuhajte na pari oko 4-5 minuta ili dok se riba ne zagrije.

Kako podgrijati rižu?
Riža – posebno podgrijana riža – predstavlja rizik od trovanja hranom ako se ne podgrije pravilno.

Nekuhana riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus, koja može uzrokovati trovanje hranom. Ove su spore iznenađujuće otporne na toplinu i često prežive kuhanje.

Iako je sigurno podgrijavati rižu, nikada to nemojte činiti ako je dugo bila na sobnoj temperaturi.

Rižu je najbolje poslužiti čim je skuhana, zatim je ohladiti unutar sat vremena i potrošiti u roku od najviše 2 dana.

Evo nekoliko dobrih opcija za podgrijavanje riže.

Opcija 1: mikrovalna
Ako nemate vremena, ovo je najbrži i najprikladniji način podgrijavanja riže.

Dodajte rižu u posudu za mikrovalnu pećnicu zajedno s malo vode. Ako je riža zalijepljena, razlomite je vilicom.

Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili vlažnim papirnatim ručnikom i kuhajte na jakoj vatri dok se ne zagrije. To obično traje 1-2 minute po obroku.

Opcija 2: Posuda za kuhanje na pari
Ova opcija oduzima malo više vremena od kuhanja u mikrovalnoj pećnici, ali je i dalje brza.

Dodajte rižu i malo vode u lonac. Ako je riža ljepljiva, razbijte je vilicom. Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem i zagrijavajte na laganoj vatri. Redovito miješajte rižu dok se ne zagrije.

Opcija 3: pećnica
Iako oduzima više vremena, podgrijavanje riže u pećnici još je jedna dobra opcija ako mikrovalna pećnica nije dostupna.

Stavite rižu u posudu za pećnicu s malo vode. Dodavanje maslaca ili ulja može spriječiti lijepljenje i poboljšati okus. Rižu izlomite vilicom ako je zapela. Pokrijte odgovarajućim poklopcem ili folijom. Zagrijte na 150°C dok se ne zagrije, maksimalno 15-20 minuta.

Slijedeći gore navedene upute, vaša je hrana sigurna za konzumaciju bez straha od trovanja hranom.

.oloygeia.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki