Najpametnije oružje protiv celulita Što se krije iza “narančine kore”

Da je celulit nakupljena mast, onda bi nestao jednostavnom dijetom. Da je to lokalna debljina, onda ne bi smetala ni mršavim djevojkama. Da se radi o lokalnom problemu, nestao bi kozmetičkim tretmanom.

Čini se da stvari nisu tako jednostavne. Pošast ženske ljepote ima mnogo dublje korijene.

Što se krije iza narančine kore?

„Prva faza u razvoju celulita je uništavanje krvnih žila“, objašnjava dr. Murand, američki dermatolog i autor bestselera “The Cellulite Solution”. “Ovaj proces počinje prije nego što se znakovi celulita uopće pojave. Njihova je funkcija transport hranjivih tvari, kisika i vode do svih tkiva kojima je to potrebno. Većina onoga što smatramo “krvlju” je voda, s nekim krvnim stanicama i hranjivim tvarima u otopini. Kako slobodni radikali, upale i neki drugi destruktivni elementi napadaju krvne žile, njihov integritet slabi i otvaraju se male rupe koje omogućuju izlazak tekućine.’

Dakle, voda luta u pogrešna područja, osim onih gdje tekućine otječu u normalnim uvjetima. Posljedično, tijelo izgleda natečeno i deformirano. S druge strane, oštećenje krvnih žila utječe na njihovu funkciju i čini ih sve manje sposobnima prenositi hranjive tvari i kisik do žedne kože. Zbog toga koža nema dovoljno hrane pa gubi čvrstoću, a istovremeno je natečena od nakupljene tekućine. Počinje se trošiti. Dakle, kako ona postaje tanja, “bolesne” masne stanice se približavaju površini i stvaraju teksturirani izgled kože. “Da bismo se riješili celulita, moramo se usredotočiti na popravak dermisa i epidermisa, a ne na sagorijevanje masti”, kaže dr. Murand.

Problem vode

Svi znamo da trebamo piti puno vode kako bismo osigurali odgovarajuću hidrataciju tijela. Međutim, pitanje koje postavlja dr. Murand je hoće li tijelo uspjeti iskoristiti tekućine koje mu dajemo kako bi popravilo štetu kao što je celulit. “Pijenje dovoljno vode samo je početak”, piše američki dermatolog. “Kako starimo i prolazimo kroz razne zdravstvene izazove, naša tkiva postaju manje sposobna koristiti vodu koju pijemo.” Što se točno događa kada popijemo osam čaša dnevno? Velike su šanse da idemo na zahod osam puta. Sva ta voda koja uđe u tijelo, za kratko vrijeme izađe van. To je zato što, kako starimo, tjelesne stanice gube sposobnost zadržavanja tekućine. Bebino tijelo sastoji se od 75% vode. Do srednje dobi ovaj postotak pada na 50%. Oštećena stanica koja ne može zadržati vodu je poput rupičastog džepa. Stalno ulažete novac, ali vam ništa ne koristi jer vam samo izmakne. Ali ako se stanice poprave, tada su spriječeni svi problemi vezani uz dehidraciju.

Tijelo se sastoji od dva “dijela” koji pohranjuju i iskorištavaju vodu: stanica i vezivnog tkiva. Stanice čine mišiće i organe, dok je vezivno tkivo vlaknasti materijal koji drži mišiće i organe na mjestu. Nažalost, kako starimo i izlažemo se štetnim utjecajima iz okoliša, ta se dva dijela počinju raspadati. Oni gube sposobnost uvlačenja i zadržavanja onoliko vode koliko im je potrebno za funkcioniranje na optimalnoj razini. Voda koja na kraju iscuri besciljno luta između stanica i vlakana vezivnog tkiva. Ne samo da je beskoristan, već stvara i probleme. Nakuplja se na svim pogrešnim mjestima, stvarajući ružnu natečenost, dok istovremeno ostavlja stanice tkiva žednima.

“Oružje” u ratu protiv celulita

Esencijalne masne kiseline

Kako bismo zadržali vodu u stanicama, moramo popraviti i stijenke. Kako bismo motivirali tijelo i na to, moramo mu osigurati potrebne hranjive tvari. Najvažnije od njih su esencijalne masne kiseline. Tijelo ih pretvara u lipide, koji su građevni blokovi staničnih stijenki. Nalazimo ih u masnoj ribi, također orašastim plodovima i biljnim uljima. Također, u ljekarni se mogu nabaviti dodaci prehrani.

Aminokiseline

Kako bismo spriječili da se beskorisna tekuća voda skladišti u vezivnom tkivu stvarajući gomile celulita, potrebno je ojačati njegovu koheziju. Vezivno tkivo sadrži kolagen i elastin, dvije tvari koje osiguravaju njegovu dobru funkciju. Da bismo obnovili oštećena vlakna, moramo mu osigurati tvari potrebne za sintezu kolagena i elastina, odnosno aminokiseline. Kako možemo osigurati odgovarajuće količine ovih spojeva? Tijelo stvara aminokiseline razgradnjom proteina koje prima prehranom. Najpoznatiji izvor proteina je meso, no ono nije najkorisnije jer ga tijelo ne uspijeva apsorbirati u zadovoljavajućoj mjeri. Namirnice poput graha, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i nekog povrća mogu osigurati proteine ​​koji se bolje iskorištavaju.

Glukozamin

Hijaluronska kiselina je dominantan materijal koji uspijeva držati vezivno tkivo na okupu. Stoga moramo voditi računa o njegovom sastavu u dovoljnim količinama. Da bi ga proizvelo, tijelo pretvara hranjivu tvar koja se zove glukozamin. Problem je što se ne može dobiti iz hrane, pa se preporučuje uzimanje dodataka prehrani.

Lecitin i lipidi

Epidermis, gornji sloj kože, veliki je “krivac” u slučaju celulita. Kad bi uspjela prekriti kožu i ono što se unutar njih događa (zadržavanje tekućine i sl.), onda možda celulit ne bi bio vidljiv i, naravno, nikome ne bi smetao. Kada je koža istrošena i tanka, otkriva sve što se nalazi ispod. Za jačanje ovog dijela kože neophodni sastojci su lecitin i lipidi. Lecitin se nalazi u hrani, a glavni su žumanjci i soja. Za lipide, najbolji izvor su esencijalne masne kiseline.

B vitamini i elementi u tragovima

Mislite li da su stvari tako jednostavne? Dovoljna ishrana organizma esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinama i glukozaminom nije dovoljna. Organizam ih, sam, ne uspijeva iskoristiti. Za učinkovit rad, metabolička tvornica treba vitamine B i elemente u tragovima, poput magnezija, bakra i cinka. Prehrana bogata voćem i povrćem osigurava određene količine ovih elemenata. Međutim, Dr. Murand tvrdi da to nije dovoljno za dobro funkcioniranje metabolizma. Tijelo treba suplemente koji osiguravaju vitamine B kompleksa u odgovarajućim količinama: B3 (20 mg dnevno), B5 (10 mg), B12 (6 mg), B6 ​​​​(2 mg), B2 (1,7 mg) , B1 (1,5 mg), folna kiselina (400 mcg) i biotin (300 mcg). Za elemente u tragovima potrebne količine su: magnezij (400 mg), željezo (18 mg), cink (15 mg), bakar (2 mg), mangan (2 mg), jod (150 mcg), krom (120 mcg) , molibden (75 mcg), selen (70 mcg).

Hrana koju treba izbjegavati

Proteini
Masna govedina
Mesne prerađevine i dimljeni proizvodi (kobasice, slanina, suhomesnati proizvodi)
Pečena piletina i riba
Punomasno mlijeko i jogurt
Ugljikohidrati
Rafinirani bijeli šećer
Bomboni i slatkiši
Gazirana bezalkoholna pića, čak i ona bez šećera
Sladoledi
Džemovi
Prženo povrće
Namirnice od bijelog brašna (kruh, špageti, kolačići itd.).
Mast
Hidrogenizirana i djelomično hidrogenirana biljna ulja (nalaze se u margarinu, čipsu i većini standardnih grickalica)
Maslac
Majoneza
Većina sireva.

Namirnice koje biste trebali konzumirati umjereno

Protein
Teletina
Nemasni sir
Cijela jaja
Nemasno mlijeko i jogurt
Ugljikohidrati
Med
Melasa
Sirovi šećer
Prirodni voćni sokovi bez šećera
Suho voće
Mast
Maslac od kikirikija
Tahini
orasi
Laneno sjeme, suncokret i sezam
Maslinovo ulje
Masline.

Hrana u kojoj uživate bez straha

Proteini
Grah, leća, grašak
Soja
Piletina i puretina bez kože
Riba
Bjelanjci
Obrano mlijeko i jogurt
Ugljikohidrati
Zamjene za šećer
Sve voće
Sve povrće
Cjelovite žitarice.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki