Celulitis: Stadiji, uzroci i liječenje

Devet od deset žena starijih od 20 godina ima celulit koji se sastoji od ‘slojeva’ masnih stanica i vezivnog tkiva koji se nakupljaju ispod kože (obično bedra i stražnjica).

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, celulit je prirodan način pohranjivanja masti kod žena nakon tinejdžerske dobi, čime se osigurava dovoljno kalorija za buduće trudnoće i dojenje.

Muškarci, naprotiv, nemaju celulit, osim ako pate od hormonalnih poremećaja (smanjena proizvodnja muškog spolnog hormona testosterona i povećana proizvodnja ženskog spolnog hormona estrogena).

Iako nitko točno ne zna zašto neke žene imaju intenzivan celulit, a druge ne, postoje različiti čimbenici koji su povezani s njegovom pojavom. Takvi čimbenici su debljanje (iako mnoge mršave žene imaju i celulit), naslijeđe i hormonske fluktuacije koje se neizbježno događaju tijekom života žene.

Mnogi stručnjaci vjeruju da ti čimbenici uzrokuju da masne stanice, koje inače postoje ispod kože, nabubre i prianjaju jedna uz drugu u folikulima u kojima se nalaze. Posljedica: širenje folikula, poremećaj cirkulacije krvi i “hvatanje” toksina i vode – drugim riječima: celulit.

Da biste saznali koliko imate celulita, stisnite kožu bedra objema rukama i vidjet ćete kako poprima izgled narančine kore.

“Kod vrlo mršavih žena, to je jedini način na koji celulit izgleda”, kaže dr. Mitchell Gordon, izvanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kalifornija u San Diegu. “Kod prosječne žene, međutim, celulit je vidljiv u određenoj mjeri i bez ovog pritiska.”

Faze

U osnovi, celulit ima četiri stadija:

Stadij 0: Kada žena stoji ili leži, koža je glatka. Kad ga pritisne, vidi samo bore, ali ne i celulit.

Faza 1: Kada žena stoji ili leži, koža je glatka. Međutim, kada se pritisne, pojavljuju se “rupice”.

Stadij 2: Kada žena leži, koža je glatka, ali kada stoji izgleda kao kora naranče.

Faza 3: Celulit je vidljiv bilo gdje, sa ili bez pritiska.

Što uraditi

Dobra vijest je da ne morate šutke tolerirati ružni celulit jer postoje načini kako ga smanjiti. Evo što preporučuju stručnjaci Američke akademije za dermatologiju i Američkog društva estetskih plastičnih kirurga.

1. Ustanite sa stolice. Jedine osobe koje nemaju celulit su balerine i profesionalni sportaši, koji svakodnevno dugo vježbaju. Većina drugih, međutim, provede život sjedeći u stolcu, a čak i kada nađu vremena za tjelovježbu, limfni sustav, koji pomaže uklanjanju toksina iz tijela, i dalje radi usporeno, što pogoršava celulit. Što je rješenje? Hodajte nekoliko minuta svakog sata u danu.

2. Radite hidroterapiju u svojoj kadi. Poboljšanje cirkulacije krvi potiče metabolizam masnih stanica. Da biste dobili ovu pogodnost, uključite tuš na najveći intenzitet i držeći “telefon” u vodoravnom položaju počnite “udarati” vodom i kružnim pokretima po dijelovima tijela s celulitom.

3. Pijte puno vode. Svaki dan ljudsko tijelo gubi najmanje dvije litre vode kroz svoje osnovne funkcije, kao što su znojenje i mokrenje. Nadoknada ove količine je imperativ, kako bi krvožilni i limfni sustav neometano funkcionirali i eliminirali toksine koji igraju ulogu u nastanku celulita.

4. Ograničite masnoće. Čak i kod mršavih ljudi, prehrana bogata mastima može povećati ukupni postotak tjelesne masti, a time i šanse za razvoj celulita. Osobito je važno ograničiti unos zasićenih masnoća (obiluje crvenim mesom, punomasnim mliječnim proizvodima, keksima, slatkišima, čokoladama i prženom hranom).

5. Slijedite sustavno liječenje kremama. Dr Gordon pojašnjava da većina krema može donekle pomoći, ali samo ako se koristi kontinuirano, a ne kratkotrajno.

6. Pravilno koristite kreme. Najbolji način korištenja anticelulitnog proizvoda je nanošenje na cijelu nogu, počevši od gležnja i snažno masiranje. Na taj način se potiče izlučivanje toksina i proizvod se pravilno apsorbira. Kako biste bili sigurni da djeluje, prvo ga nekoliko mjeseci isprobajte na jednoj nozi, a ako vidite rezultate, pokušajte na drugim dijelovima tijela, preporučuje dr. Gordon. Ali ako ne djeluje, trebali biste isprobati neki drugi proizvod ili se posavjetovati s dermatologom da vam preporuči drugi tretman.

7. Očetkajte kožu. Četkanje suhe kože prije jutarnjeg kupanja jedan je od najboljih načina za poboljšanje izgleda kože. Na ovaj način se liječi začepljenost na mjestima nakupljanja limfe i toksina. Upotrijebite četku s prirodnom dlakom i iščetkajte noge, počevši od nožnih prstiju, dugim pokretima usmjerenim prema srcu. Za područje stražnjice radite kružne pokrete.

8. Nemojte žuriti s operacijom. Liposukcija nije prikladno rješenje za celulit, prema Američkom društvu estetskih plastičnih kirurga. “Celulit je masnoća pohranjena u gornjim slojevima kože, a njezino upijanje često uzrokuje daljnje pogoršanje izgleda kože”, upozorava.

9. Bavite se istezanjem. Istezanje mišića potiče protok krvi, što olakšava izbacivanje toksina koji doprinose stvaranju celulita.

10. Pazite na prehranu. Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju kofeinskih i alkoholnih pića, a redovito konzumirajte svježe voće i puno vlakana. Zapravo, što je više prirodne i neprerađene hrane u vašoj prehrani, to bolje.

11. Prestanite ili čak smanjite pušenje. Učinci pušenja na krvne žile dobro su dokumentirani, a budući da mogući čimbenici koji doprinose celulitu uključuju oslabljenu cirkulaciju krvi, dobra je ideja izbaciti cigarete iz svog života. Osim toga, pušenje puni tijelo toksinima – a smatra se da “hvatanje” toksina također pridonosi celulitu.

12. Trudite se održati svoju težinu na normalnoj razini – a ako ste pretili, gubite postupno jer pretilost pogoršava celulit (osim što je loša za zdravlje), pa tako i nagla promjena težine.

13. Što je moguće više ograničite konzumaciju soli koja doprinosi zadržavanju tekućine što pogoduje pojavi i pogoršanju celulita.

14. Nemojte stalno nositi visoke potpetice i izbjegavajte jako uske i tvrde hlače, jer sprječavaju dobru cirkulaciju krvi.

15. Kupajte se naizmjenično u hladnoj i vrućoj vodi kako biste potaknuli cirkulaciju krvi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki