Koja je kava najopasnija za zdravlje? Frape, Freddo Espresso ili Freddo Cappuccino

Koja je kava najbolji izbor za vaše zdravlje, pogotovo ako je pijete svakodnevno.

Zimi je nekima draže… toplo, ali ljeti je svima draže hladno. Riječ je naravno o kavi i njenim raznim inačicama u kojima uživamo ljeti.

No, koja je kava najbolji izbor za naše zdravlje?

Prethodnih desetljeća grčka frape kava je imala primat i bila je izbor svakog Grka (nakon grčke, naravno), danas je izbor povećan i frape više nije jedna i jedina kava, uz cappuccino, freddo , frappuccino i fredo espresso također zaslužuju našu prednost.

Neke od navedenih kava, pak, kalorijske su bombe za organizam, zbog sastojaka i masnoća koje sadrže, dok su neke, naprotiv, manje štetne za naše zdravlje i figuru. Stoga smo najpoznatije ljetne kave stavili pod mikroskop i pokušali pronaći onu koja briljira. Pogledajte rezultate.

Fredo cappuccino: zamjena za frape

U 17. stoljeću, redovnici u Beču, u Austriji, kojima je turska kava bila prejaka za njihov ukus, odlučili su je pomiješati s medom i vrhnjem, dajući rani oblik freddu kakav danas poznajemo. Boja kave postala je više smeđa, podsjećajući na boju sutane koju su nosili redovnici takozvanog kapucinskog reda, po čemu je kava kasnije dobila naziv “cappuccino”.

Omiljena kava koja u posljednjem desetljeću izaziva veliku pozornost u grčkim kafićima, a Grci su je radije zamijenili nekadašnjim omiljenim frapeom. Napravljena je s dozom espresso kave, šećera, kockica leda i bogatog pjenastog mlijeka, zbog čega ne spada u “nevine” kave.

Obrano mlijeko ima više od 100 kalorija i oko 1 gram masti, a ovisno o tome koliko šećera dodate, kalorije mu se povećavaju za 20 kalorija po mjerici. Ipak, kao i kava, smatra se blažim i lakšim od frapea, budući da je filtriran, zbog čega ga većina preferira, a doseže i do 80 mg kofeina po čaši.

Frappe: omiljena kava svih vremena Grka

Ako ste svih ovih godina tražili zahvalu čovjeku koji je izumio frape, obavještavamo vas da ćete ga pronaći u osobi Dimitriosa Vakondioua, zaposlenika velike švicarske tvrtke u Grčkoj, koji je 1957. godine na Međunarodnoj izložbi Solun, budući da nije pronašao toplu vodu da skuha kavu, upotrijebio je shaker da pokuša skuhati kavu s hladnom vodom. Očito patent nije radio samo za njega u to vrijeme, nego širom zemlje 55 godina.

Omiljena kava, dakle, priprema se od kave, šećera, vode, kockica leda i mlijeka za svakoga tko poželi. Kada kava ne sadrži ni šećer ni mlijeko, tada ne daje ni kalorije ni masnoće. Budući da obično, međutim, preferiramo oboje, šećer dodaje 20 kalorija po žlici, a mlijeko još oko 10-20 kalorija, ovisno o količini i malo masnoće. Smatra se prilično teškim za želudac, vrlo stimulirajućim, a ima i adstringentno djelovanje. Njegov sadržaj kofeina može doseći 100 mg.

Fredo espresso: velika stimulacija, u malim dozama

Prvi aparati za espresso pušteni su u prodaju početkom 20. stoljeća kada je Luigi Beggera iz Milana uspostavio prvi patent 1901. godine. Kada su aparati poboljšani nakon Drugog svjetskog rata, espresso je postao popularniji i 1950-ih je poprimio današnji oblik. Naime, u Grčkoj su 2008. Grci potrošili oko 1,5 milijuna eura više u supermarketima nego 2007. za kupnju espressa, pokazujući još jednom svoju veliku sklonost kavi.

Fredo espresso pije se običan ili sa šećerom, a ovisno o vrsti kave, njegov sadržaj kofeina može doseći i do 80 mg po čaši (s preporučenom dnevnom dozom između 200-300 mg), nudeći izravan učinak na živčani sustav. Kalorije mu ovise o šećeru koji mu dodamo.

Fredoccino: slatka varijanta kave

Riječ je o ledenom napitku na bazi kave koji malo odudara od ustaljenog koncepta kave, izgleda kao smoothie i dolazi iz Engleske. S obzirom na to da sadrži mnogo mlijeka, šećera i sirupa, kalorija mu “skoči” i na više od 450, dok ako mlijeko nije obrano može prijeći i 500. Masnoća mu doseže 4,4 grama na 100 grama proizvoda, koliko tonwtiko spominje.

Frappuccino: kava koja izgleda kao milkshake

Još jedna kava koja je dio post-frappe ere, frappuccino, toliko je slatka i hladna da pruža zadovoljstvo našim ljetnim jutrima i poslijepodnevima. No, nažalost, cijenu užitka “plaćamo” brojnim kalorijama koje iznose čak 500 i naša se kava pretvara u debljajući… desert, uz koji obično ide šlag. Međutim, dostupna je i njegova lagana verzija s 54% manje kalorija.

Tko je zapravo zdraviji?

Nakon što su freddocino, frappuccino i freddo ispali iz “igre” zbog povećanih kalorija i masnoća, ostali su “moćni” frape i freddo espresso. Između to dvoje, espresso je zdraviji, jer je njegova kava filtrirana, a ne sadrži mlijeko koje obično dodajemo u frape, dodajući kalorije, masnoće i čineći našu kavu neprobavljivom.

Stoga radije espresso, a grčku tradiciju frapea ostavite za posebne prilike…

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki