Osim vrganja, među ljudima su posebno omiljene lisičarke. Ljudi čak kažu da lisica ne akumulira zračenje, već ga uklanja.
No, kažu i da se ove gljive mogu jesti sirove, a sve zato što ne spadaju u skupinu “uvjetno jestivih”, već se smatraju upravo “jestivim” gljivama.
Doznajmo što je zdravo kod lisičarki i treba li ih jesti sirove.
Kemijski sastav
Osim što su izvor proteina i ugljikohidrata, ove gljive su bogate vitaminima B (B, B1, B2, B3, B5, B6, B9), A, C, E, D, D2 i PP.
Osim vitamina, sadrže kalcij i kalij, natrij i magnezij, fosfor i fluor, željezo i bakar, mangan i selen, cink i kobalt.
Sljedeći na popisu su aminokiseline i kiseline, polisaharidi kinomanoza i beta-glukani.
Prednosti gljiva
Prvo morate shvatiti da kada se gljive toplinski obrađuju na temperaturama iznad 40-50 stupnjeva Celzija, sve prednosti lisičarki nestaju.
1. Lisičarke su jako dobre za zdravlje. Smatraju se najjačim i prirodnim antiparazitskim lijekom.
2. Otklanjaju teške soli i pomažu kod virusnih infekcija i upale grla.
3. Normalizirajte rad kardiovaskularnog sustava i ojačajte mišiće.
4. Poboljšati vid, stanje kože, noktiju i kose, korisni su za proširene vene i furunculosis, pospješuju zacjeljivanje rana i apscesa.
5. Lisičarke smanjuju razdražljivost, umor, jačaju imunološki sustav.
6. Pomaže u liječenju tuberkuloze i hepatitisa C, prirodni je antibiotik, blagotvoran je za jetru, gastrointestinalni trakt i gušteraču.
7. Sirove lisičarke pomažu u liječenju rahitisa, osteoporoze, anemije, vraćaju mikrofloru u slučaju disbakterioze, učinkovite su u ranim oblicima onkologije, a također uklanjaju toksine.
Je li moguće jesti sirove lisičarke?
Kada jedete pulpu sirovih lisičarki, paraziti u ljudskom tijelu trenutno umiru pod utjecajem polisaharida kinomanoze, koji ne uzrokuje štetu ljudima.
Beta-glukan jača imunološki sustav i štetno djeluje na parazite, a da pritom ne šteti i ljudskom zdravlju.
Stoga su znanstvenici jednoglasni po ovom pitanju i nedvosmisleno odgovaraju – moguće je.
Kontraindikacije
Samo ako imate gastrointestinalne bolesti, alergije, kao i trudnice i dojilje, trebate se suzdržati od jedenja gljiva.
Također, ne biste trebali sakupljati i jesti gljive koje rastu u prljavim područjima.
Ranije smo vam rekli kako “ugasiti” žgaravicu.