Mogu li jaja izazvati srčani i moždani udar?

Mogu li jaja izazvati srčani i moždani udar? Ovo je, naravno, apsolutni mit, koji su stručnjaci stotine puta razotkrili. Ovaj uporni mit nastao je kasnih 1960-ih, kada su SAD započele rat protiv kolesterola.

Jaja su prva žrtva zbog visokog sadržaja ove tvari. Da, sadrže puno kolesterola, ali tada nisu znali da su kolesterol u proizvodima i u krvi različite stvari.

U znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da količina kolesterola u jajima vrlo malo utječe na razinu tzv. “lošeg kolesterola” u krvi, kažu stručnjaci. Prije svega zbog velike količine fosfolipida.

Ima ih puno u žumanjku i povećavaju razinu ne “lošeg” nego “dobrog” kolesterola. A ono, kao što vjerojatno već svi znaju, sprječava razvoj ateroskleroze, kao i s njom povezane srčane i moždane udare.

Zašto kolesterol raste: Neočiti razlozi

To je potvrdilo nekoliko velikih znanstvenih istraživanja. Najveći, u kojem je promatrano oko pola milijuna ljudi, održan je u Kini.

Ispostavilo se da ljudi koji konzumiraju 1 jaje dnevno imaju 26% manji rizik od moždanog krvarenja, 10% manji rizik od ishemijskog moždanog udara, 12% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a 14% manji rizik od srčanih udara su rijetki.

Kolesterola u jajima najviše su se bojali oboljeli od dijabetesa tipa 2. U Australiji su otkrili da kod njih, kao i kod predijabetesa, konzumacija 12 jaja tjedno nema negativan učinak na kolesterol, jasno su znanstvenici i kategorički objasniti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki