Ubodi komaraca: Ako ih vidite, zaraženo je – što učiniti

Ubodi komaraca česta su pojava, osobito u toplijim mjesecima.

Većina uboda komaraca je bezopasna i uzrokuje samo manju iritaciju, ali postoji rizik od infekcije.

Prepoznavanje uboda zaraženog komarca i poznavanje odgovarajućih tretmana pomoći će u sprječavanju bolnih komplikacija i bržem ozdravljenju.

Kako izgleda ako je ubod komarca zaražen?

1. Pojačano crvenilo i oteklina

Jedan od prvih znakova da je ubod komarca možda zaražen je pojačano crvenilo i oteklina oko mjesta uboda. Ako se crvenilo proširi izvan neposrednog područja ugriza ili ako se oteklina nastavi širiti, to može ukazivati ​​na infekciju.

2. Gnoj ili iscjedak tekućine

Prisutnost gnoja ili bilo kojeg drugog iscjetka iz ugriza jasan je znak infekcije. Gnoj je obično gusta, žućkasta tekućina, “signal” imunološkog odgovora tijela na infekciju. Svaki vidljiv iscjedak s mjesta ugriza treba tretirati kao moguću infekciju.

3. Stalna bol ili toplina

Zaraženi ubodi komaraca često postaju bolni ili osjetljivi na dodir. Ako je područje uboda toplije od okolne kože, to može biti posljedica upale i infekcije.

4. Vrućica ili simptomi slični gripi

Iako se radi o rijetkom razvoju, bilo koji sistemski simptomi, poput groznice, zimice ili osjećaja nalik gripi, mogu ukazivati ​​na ozbiljniju infekciju koja se proširila izvan mjesta ugriza. Ovo je posebno zabrinjavajući razvoj događaja i zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

5. Stvaranje tvrde mase

Zaraženi ubod komarca može se razviti u tvrdu kvržicu ili kvržicu. To bi mogao biti znak da je infekcija dosegla dublji sloj tkiva.

6. Crvene pruge

Pojava crvenih pruga koje se protežu od područja ugriza znak je limfangitisa (infekcije limfnih žila). To zahtijeva hitnu medicinsku procjenu.

Što učiniti ako se ubod komarca inficira

1. Čišćenje područja

Prvi korak u liječenju uboda zaraženog komarca je temeljito čišćenje područja sapunom i vodom. To pomaže ukloniti svu prljavštinu ili bakterije koje bi mogle pogoršati infekciju.

2. Primjena antiseptika

Nakon čišćenja, primjena antiseptičke otopine, kao što je vodikov peroksid (kisik) ili alkohol, može pomoći u dezinfekciji područja. Time se smanjuje opterećenje bakterijama i pomaže u sprječavanju daljnjih infekcija.

3. Lokalni antibiotici

Korištenje lokalne antibiotske masti može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija. Mast nanesite izravno na mjesto ugriza i to prema uputama na pakiranju.

4. Oralni antibiotici

Za ozbiljnije infekcije, posebno one koje pokazuju znakove sistemske zahvaćenosti, kao što su vrućica ili crvenilo, liječnik će vjerojatno propisati oralne antibiotike. Za učinkovito iskorijenjivanje infekcije potrebno je završiti cijelu kuru antibiotika.

5. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta

Bol i upala uzrokovana ugrizom zaraženog komarca mogu se liječiti lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Ovi lijekovi pomažu smanjiti oticanje i ublažiti nelagodu.

6. Topli oblozi

Stavljanje toplog obloga na inficirani ugriz može povećati protok krvi u tom području, pospješujući zacjeljivanje i smanjujući bol. Koristite čistu krpu natopljenu toplom vodom i prislonite je na mjesto uboda 10-15 minuta nekoliko puta dnevno.

7. Hidrokortizonska mast

Za svrbež i upalu, na mjesto ugriza može se nanijeti blaga hidrokortizonska mast. To će umiriti kožu i smanjiti želju za češanjem, što može dodatno pogoršati infekciju.

8. Izbjegavajte grebanje

Važno je izbjegavati češanje uboda zaraženog komarca, jer to može unijeti još više bakterija u ranu i pogoršati infekciju. Održavanje podrezanih noktiju i nošenje rukavica ako je potrebno može spriječiti grebanje, osobito tijekom spavanja.

9. Medicinska njega

Ako se ubod zaraženog komarca ne poboljša s gore navedenim kućnim lijekovima ili ako se razviju sustavni simptomi, važno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će procijeniti infekciju i dati vam dodatne tretmane, kao što je jači antibiotik ili profesionalno čišćenje rane.

Izvor: onmed.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki