Najkiselija organska kiselina je oksalna kiselina.
Razina pH otopine s koncentracijom od 12,9 grama po 1 litri je 1,3.
Međutim, prekomjerna konzumacija oksalne kiseline prepuna je negativnih posljedica.
Iz tog je razloga – iz sigurnosnih razloga – jabučna kiselina uzdignuta na prvo mjesto po jačini kiselog okusa.
Njegova pH razina može se kretati od 1,9 do 2,2 – točna vrijednost ovisi o čistoći i kvaliteti sinteze.
U registru prehrambenih aditiva jabučna kiselina je navedena pod „kodnim nazivom“ E 296.
Koristi se kao konzervans, ali i kao sredstvo za poboljšanje okusa.
Ako ste ikad probali pop bombone, ili bilo koje druge jako kisele bombone, vjerojatno ste upoznati s ovim proizvodom – u njih se dodaje jabučna kiselina.
Ranije smo vam rekli zašto je Samantha Ramsdell ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.