Svaka znanstveno odobrena dijeta uključuje ribu na popis namirnica. Riba se toplo preporučuje djeci, odraslima i starijim osobama.
Ali što je u njemu toliko korisno osim fosfora i vitamina D, zbog čega proizvod izaziva toliku pomutnju?
Stručnjaci su naveli korisna svojstva ribe.
Zdravlje mozga
Morska riba sadrži omega-3 masne kiseline, čiji nedostatak uzrokuje probleme s pamćenjem i kognitivna oštećenja.
Zdravlje srca
Riba je preventivno sredstvo za kardiovaskularne bolesti, što su dokazali i američki kardiolozi. Redovita konzumacija ribe smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, smanjuje upale i normalizira krvni tlak.
Omega-3 masne kiseline također smanjuju “loš” kolesterol.
Mentalno zdravlje
Osim što čuva mozak mladim, riba sprječava razvoj depresije. Riblje ulje djeluje kao antidepresiv.
Vitamin D
Naravno, riba je glavni izvor vitamina D. Bez nje postaje teško apsorbirati kalcij, što može dovesti do problema sa zdravljem kostiju. Isti taj vitamin neophodan je za mišićni sustav, imunitet, metabolizam, pa čak i poboljšava san.
Zdravlje kože
Konzumiranje ribe pomaže u borbi protiv akni. Pacijentima s umjerenim do teškim aknama savjetuje se da obrate pozornost na ovu točku.
Sprječavanje bolesti
Redovita konzumacija masne ribe štiti od dijabetesa tipa I i jača imunološki sustav te smanjuje rizik od raka i poboljšava zdravlje jetre.
Ranije smo razgovarali o tome ima li smisla raditi vježbe za oči.