Krastavci su hranjivi, osvježavajući s minimalnim kalorijskim sadržajem. Možete ih jesti čiste, u salatama, u sendvičima.
Najvjerojatnije ih čistite i rijetko ih jedete s kožom. Ispravno; A opet, pilinzi su bogati antioksidansima, mineralima i vitaminima.
Kore od krastavaca
Kora krastavca ima mnogo hranjivih tvari. Sadrže 11% fosfora i 27% kalija, magnezija i silicija. A osim što su blagotvorne za vaš organizam, idealne su i za vaše biljke.
Načini korištenja kore krastavaca kao gnojiva
Voda i kore od krastavaca
- Ogulite krastavac i stavite koru u posudu sa vodom (na pola čaše kore krastavca dodajte pola čaše vode)
- Ostavite ih 5 dana. Zatim promiješajte i ocijedite vodu. Koristite ga za zalijevanje biljaka.
- Možete ga koristiti jednom tjedno sve dok ne pretjerate sa zalijevanjem biljaka. Voda od krastavaca sadrži kalij i fosfor. Fosfor je vitalan za rast svih biljaka, dok kalij regulira njihov metabolizam.
Kore krastavaca na žaru
- Ogulite krastavac i narežite koru na male komadiće.
- U tepsiju stavite kore od krastavaca.
- Dobro ih ispecite, dok ne porumene.
- Čim se ohlade, pospite ih zemljom.
- Možete dodati 2 kore krastavca najviše jednom svaka 3 tjedna.
Kora krastavaca kao prirodni pesticid
Krastavac sadrži spoj poznat kao kukurbitacin koji mu daje blago gorak okus. Insekti ne vole ovu jagorčevinu, pa ako stavite kore u zemlju za posude, kukci se neće približiti biljkama i one će brže rasti. Mravi, grinje, ose će se kloniti biljaka jer alkaloid djeluje kao prirodni repelent. Ipak, svakako ih redovito mijenjajte jer nakon nekoliko dana gube svoju učinkovitost.
izvor: mothersblog.gr