Ispuhnite bez dijete. Što učiniti da izgubite trbuh

Jesu li 2-3 kilograma viška prikazana na vašoj vagi izmišljena? Mnogo puta uđete u dijetu kako biste izgubili koji kilogram, tek toliko, odnosno da vam padne trbuh. Međutim, to što se patentni zatvarač na suknji ili hlačama ne zatvara i što su vam cipele tijesne možda nije posljedica povećanja masnoće, već nadutosti i oteklina bilo zbog zadržavanja tekućine ili zbog konzumacije određenih namirnica koje uzrokuju ove vrste simptoma. Dakle, ako vam vaga pokaže koji kilogram više od normalne težine, bez pljačkanja hladnjaka, lako ih se možete riješiti bez smanjenja kalorija i masti. Vita vam daje vrlo konkretne upute za… “ravniji” trbuh ovog ljeta.

Izbjegavajte hranu koja nadima

Od određene hrane vaš trbuh može izgledati dvostruko veći nego što zapravo jest nekoliko sati nakon što ste je pojeli. Stoga, ako planirate ići na plivanje, barem dan prije izbjegavajte hranu koja kod većine ljudi izaziva jaku nadutost.

Namirnice koje vas mogu napuhati su:

• Leća, grah, slanutak. • Artičoke, šparoge, prokulice, brokula, cvjetača, krastavci, poriluk, paprika, luk, grašak, krumpir. •Marelice, banane, dinje, naranče, kruške, šljive. • Gazirana pića, pivo, voćni sokovi. • Kukuruz. •Proizvodi od cjelovite pšenice i mekinja. •Mnoge zamjene za šećer, npr. fruktoza, aspartam itd. • Mlijeko, meki sir, sladoledi.

Upamtite: neke od ovih namirnica, poput mahunarki, voća, povrća i mlijeka, vrlo su hranjive i neophodne za pravilno funkcioniranje organizma, stoga ne bi smjele nedostajati u vašoj prehrani. Mi samo preporučamo da ih izbjegavate neke dane kada ćete nositi usku kombinaciju ili želite “ljepši” izgled na plaži!

Jedite svaka 4 sata

Želudac ne smije ostati prazan mnogo sati. Preskakanje obroka dovodi do pretjerane gladi, a samim time i veće konzumacije hrane, što rezultira iznenadnom nadutošću. Prema riječima stručnjaka, čak i miris hrane izaziva lučenje klorovodične kiseline u želucu, koja ga, ako je prazan, iritira i pogoršava žgaravicu. Ne morate konzumirati velike količine. Dovoljna su dva tosta ili komad voća između glavnih obroka.

Nemojte gutati zrak s hranom

Kada prebrzo jedete, često gutate zrak, što može dovesti do raznih želučanih tegoba, poput žgaravice, nadutosti i zatvora. Dakle, prestanite jesti brzo i nervozno, kako ne bi bio ometan normalan rad crijeva.

Trenutna rješenja za… pad želuca

• Ako se probudite s napuhnutim trbuhom i želite se odmah ispuhati, topli napitak prije bilo čega drugog može vam pomoći. Napitak od aloe vere, zapravo, idealan je za vaš slučaj, jer ima blago laksativna svojstva.

•Danju je dobar uvarak za ublažavanje bubne kiseline kamilica, a uz to ima i blagi diuretski učinak.

•Suzdržavanje od ugljikohidrata, i na dan kada ste napuhani i 2-3 dana nakon toga, dobro je za smirivanje probavnog sustava od lupanja.

•Odvojite ugljikohidrate od proteina. Njihova kombinacija otežava probavu, pogoršava stanje kada ste već napuhnuti. Zato nemojte jesti špagete s mljevenim mesom ili piletinu s krumpirom ili meso s rižom (ovo, naravno, vrijedi samo kada ste napuhnuti).

• Koristite jabučni ocat u salati umjesto običnog octa. Odmah pomaže kod deflacije.

Žvačite dobro i polako

Nemojte gutati hranu bez žvakanja. Hrana prvo prolazi u želudac, gdje se nastavlja njena razgradnja, a zatim u crijevo. Ali kada su zalogaji koje progutate veliki, postaje ih teško razgraditi u želucu. A što veći komadi prolaze kroz crijevo, to više hrane nalaze “dobri mikroorganizmi” crijeva, što rezultira stvaranjem metana, odnosno plinova i nadutosti.

Savjet: Vrlo je važno otići na WC barem jednom dnevno. Dakle, ne preskačite jesti salatu za svaki obrok i voće za međuobroke između.

Smanjite sol

Konzumacija velikih količina soli, zbog natrija koji sadrži, uzrokuje zadržavanje tekućine, a samim time i oticanje, uglavnom u području trbuha i nogu. Stoga smanjite sol prilikom kuhanja i zamijenite je s više limuna, origana i ostalih začina koji daju okus hrani. Također, izbjegavajte pretjeranu konzumaciju namirnica bogatih natrijem, poput suhomesnatih proizvoda, suhih sireva, slane ili dimljene ribe, umaka, konzervi, slanih keksa itd. Osobito žene koje imaju problema s ciklusom, npr. predmenstrualnog sindroma, moraju smanjiti sol iz prehrane, barem tjedan dana prije mjesečnice.

Pij više vode

Mnogi vjeruju da se pijući vodu više nadimaju. Ali ovo je pogrešno. Trbuh se može trenutno naduti, ali će se vrlo brzo ispuhati. Tijelo je velika ušteda vode. Stoga, ako mu se da malo vode, ono teži zadržati više onoga što već ima, stvarajući tako zadržavanje tekućine. Dakle, koliko god čudno zvučalo, zadržavanje tekućine se bori pijenjem vode. Voda povećava diurezu i pomaže u ravnoteži tjelesnih tekućina i uklanjanju viška natrija iz bubrega.

Jedite hranu s diuretičkim učinkom

Ako povećate diurezu, zadržavanje tekućine će se značajno smanjiti, a “napuhanost” će nestati. Da biste to postigli, jedite trešnje, ananas, lubenicu (sadrži 98% vode), jagode, mušmule, povrće i aromatične sastojke (rukola, zelena salata, peršin, celer).

Preferirajte proteine

Bjelanjka pomaže u borbi protiv oteklina i nadutosti. Namirnice bogate albuminom su riba, piletina, jaja, meso itd.

U hranu dodajte cimet, kopar ili ružmarin

Eterična ulja cimeta opuštaju i pomažu pri ispuhavanju, a kopar i ružmarin poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost.

Vježbajte svakodnevno

Ako je problem oticanja koncentriran na nogama, onda to može biti znak slabe cirkulacije krvi, što znači da se ne krećete onoliko koliko biste trebali. Gimnastika se u ovom slučaju pokazala kao vrlo dobro rješenje za borbu protiv oticanja nogu.

Manje stresa, manje nadutosti

Stručnjaci se slažu da stres udara u želudac. U vrijeme intenzivnog stresa, gastrointestinalni poremećaji se manifestiraju ili pogoršavaju postojeće. Vrlo je vjerojatno, dakle, da vaša nadutost nije posljedica prehrambenih navika, već intenzivnog stresa. U ovom slučaju rješenje leži u pravilnom upravljanju stresom. No, svakako će pomoći blaga masaža trbušnog područja eteričnim uljima kamilice u kombinaciji s napitkom od pasiflore ili orlovih noktiju, biljaka poznatih po svom spazmolitičkom i anksiolitičkom djelovanju.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki