Što ne sijati uz kopar: tajne uspješnog povrtnjaka

Kopar je jedna od najpopularnijih biljaka koja se koristi u kuhanju i medicini. Ali što ako vaš kopar ne raste onako kako biste željeli?

Možda je problem u krivim susjedima. Prava kombinacija biljaka ključ je zdravog i produktivnog povrtnjaka.

Važno je znati koje biljke ne smijete sijati uz kopar i zašto je to toliko važno za vaš vrt.

Zašto je susjedstvo važno?

Biljke, kao i ljudi, trebaju povoljne uvjete za rast. Neki usjevi mogu imati negativan utjecaj jedni na druge natječući se za hranjive tvari, svjetlost i vodu.

Nepravilna blizina može dovesti do inhibicije rasta, smanjenog prinosa, pa čak i bolesti biljaka.

biljka
Fotografija: © Belnovosti

Kopar, unatoč svojoj nepretencioznosti, ima svoje “neprijatelje” s kojima je nepoželjno dijeliti vrtni krevet.

Krastavci i kopar

Jedan od najpoznatijih primjera nekompatibilnosti je kombinacija kopra i krastavaca. Krastavci su osjetljivi na tvari koje ispušta kopar.

Zbog toga se njihov rast može usporiti, a prinosi mogu smanjiti. Ako želite uzgajati obje ove biljke, bolje ih je smjestiti u različite gredice.

Mrkva i kopar

Mrkva također nije najbolji susjed za kopar. Iako ove biljke imaju slične zahtjeve za tlom, kopar može spriječiti rast mrkve stvarajući konkurenciju za resurse.

Ovo je posebno važno uzeti u obzir ako planirate uzgajati veliki urod mrkve. Najbolje rješenje je odvojiti te usjeve u različite dijelove vrta.

Papar i kopar

Papar je još jedan susjed koji je “nespojiv” s koprom. Tvari koje ispušta kopar mogu negativno utjecati na rast i razvoj paprike.

Osim toga, paprika zahtijeva više sunčeve svjetlosti i topline, što kopar može nadjačati.

Želite li dobru berbu paprike, izbjegavajte je saditi uz kopar.

Biljke obitelji kupusa

Kupus, brokula, cvjetača i drugi članovi ove obitelji također nisu najbolji susjedi za kopar.

Ove biljke mogu se natjecati s koprom za hranjive tvari i vlagu.

Osim toga, kopar može privući štetnike koji napadaju biljke kupusa. Da biste izbjegli ove probleme, bolje je smjestiti usjeve kopra i kupusa u različite krevete.

Mirisno bilje

Iako se može činiti da bi sve aromatične biljke trebale dobro funkcionirati zajedno, to nije uvijek slučaj. Na primjer, kopar i komorač su loši susjedi.

Natječu se za iste hranjive tvari i mogu inhibirati jedna drugu. Za uspješan rast ovih biljaka bolje ih je držati podalje jedne od drugih.

Znajući koje se biljke ne smiju sijati pored kopra, pomoći će vam da izbjegnete mnoge probleme u svom vrtu.

Uzimajući u obzir potrebe i karakteristike svake biljke, možete stvoriti skladan i produktivan vrt, gdje će svaka biljka rasti i razvijati se u najboljim uvjetima.

Prethodno je tajna srpanjska gnojidba repe nazvana.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki