Prehrana: 7 znakova za razumijevanje poremećaja prehrane

Kad se poremećaj hranjenja počne pojavljivati, već je prekasno. Anoreksija nervoza ili bulimija nervoza je već prilično uznapredovala. Stoga je važno poznavati znakove kako biste ih što prije prepoznali.

Što dulje traje poremećaj prehrane, to ga je teže liječiti. Međutim, postoje neki simptomi koji se mogu liječiti ako se brzo otkriju.

Glavni znakovi upozorenja mogu biti:
zabrinutost oko težine
stres oko vježbanja i pripreme obroka
strastvena analiza hrane
čudno ponašanje oko vremena obroka;
negativno raspoloženje ili niska energija

Na što treba paziti kod nekoga tko možda ima poremećaj prehrane
Težina

Osobe s poremećajima prehrane mogu izraziti zabrinutost zbog svog oblika, težine ili želje da izgledaju drugačije. Mogu puno pričati o hrani, “čistoj” prehrani ili dijetama, ili su možda već na dijeti, koje se vrlo strogo pridržavaju.

Vježbajte

Oni mogu slijediti program vježbanja bez povećanja unosa kalorija i postati tjeskobni, uzrujani ili razdražljivi ako ne mogu vježbati.

Priprema obroka

Iako pacijent može pokazati neobičan interes za kuhanje, on zapravo neće jesti ono što priprema. Može jesti obroke koji su drugačiji ili “sigurniji” od onog što jedu ostali članovi obitelji.

Kontrola hrane

Pacijenti mogu postati iracionalno uzrujani kada ne mogu kontrolirati situaciju koja uključuje hranu. Na primjer, iznenadna promjena planova za večeru ili nemogućnost naručivanja hrane koju su planirali ponijeti.

Čudno ponašanje

Pacijenti se mogu čudno ponašati, poput čestog odlaska na zahod tijekom obroka ili izbjegavanja jela dok su drugi prisutni. Mogu imati nove “rituale”, kao što je rezanje hrane na sitne komadiće ili jedenje namirnica određenim redoslijedom.

Raspolaganje

Pacijent se može činiti depresivnijim, tjeskobnijim ili razdražljivijim nego inače.

energija

Ako ne jede mnogo, vjerojatno mu nedostaje energije, u svakom smislu te riječi. Možda mu nije stalo do stvari koje je prije volio ili se može činiti “slabo” cijelo vrijeme. Drugi mogu imati suprotnu reakciju, preuzimajući sve vrste odgovornosti i aktivnosti, pretjerano angažirani u svemu i dajući 100% cijelo vrijeme. Mogu pokazivati ​​perfekcionističke tendencije.

Što uraditi
Ako se čini da se voljena osoba bori s poremećajem prehrane, najbolje što možete učiniti je započeti razgovor o tome. Nježno izrazite svoje brige i podsjetite ih da ste tu da razgovarate i pomognete im da to prebrode. Razgovarajte s liječnikom ili terapeutom. I iznad svega: recite im koliko ih volite.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki