Što preferirati, a što izbjegavati u prehrani tijekom velikih vrućina

Temperature su prilično visoke i očekuje se da će biti još više… Zbog vrućine tražimo načine da se rashladimo i tražimo recepte koji ne zahtijevaju puno kuhanja kako ne bismo potrošili previše vremena u danu u kuhinji. I naravno, velika uloga u vrućim danima je da se pravilno hidriramo.

Koje su to namirnice koje pomažu hidratizirati naše tijelo?

Voće i povrće

Imaju visok sadržaj vode i pomažu hidratizirati na najbolji i najukusniji način! Kako biste maksimalno iskoristili njihovu hidratantnu prirodu, možete ih jesti sirove i uključiti ih u svoje dnevne recepte, hranu i salate. Koje voće i povrće ima najveći udio vode? Od povrća birajte krastavce, zelenu salatu, tikvice i rajčice, dok od voća izdvajamo dinju, lubenicu i crveno voće.

Izbjegavajte sol, masnoću i šećer

Hladno meso, sirevi, slatkiši i općenito sva hrana s puno masnoća, koja sadrži puno soli ili puno šećera, stvara jak osjećaj žeđi, a ujedno otežava proces probave. Ako konzumiramo hranu koju naš organizam teško probavlja, vrlo je vjerojatno da će temperatura porasti – što nije baš ugodno u danima kada je vanjska temperatura povišena. Zato ljeti jedemo lagano!

Ne u jako hladnoj vodi!

Jeste li ikada uspjeli utažiti žeđ vrlo hladnom vodom? Prevladava mišljenje da hladna voda gasi žeđ. Međutim, kada pijemo jako hladnu vodu, naše tijelo ulaže velike napore da regulira njenu temperaturu. To rezultira time da nekoliko minuta nakon pijenja hladne vode još više ožednimo. Za vrućeg vremena bolje je odabrati hladnu vodu.

Najbolji izbori

Salate od svježeg voća ili povrća, sorbeti, svježi sokovi i smoothieji dolaze na svoje u ovom razdoblju. Pritom umjesto crvenog mesa biramo piletinu, puretinu ili ribu koji imaju puno manje masti. Što se tiče slastica, najbolje je izbjegavati one s visokim udjelom šećera, bazirane na svježem voću.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki