Oprez! Ako vaša posuda ima ovu oznaku, to je opasno

Postoji klasa otrovnih kemikalija koje su se često koristile u proizvodnji raznih posuđa za kuhanje, uglavnom neprianjajućih tava, a koje su vrlo opasne za tijelo.

Naime, prije nekog vremena 208 znanstvenika iz 38 različitih zemalja udružilo je svoje glasove potpisivanjem povezanog izvješća o korištenju ovih otrovnih kemikalija u posuđu za kuhanje i opasnostima koje ta praksa predstavlja uglavnom za ljude, ali i za okoliš.

Ove kemijske komponente nazivaju se PFAS (polifluorirane i perfluorirane tvari). Dakle, ako na jednoj od vaših tava negdje piše “PFSA” (obično na dršci ili dnu posude), možete je sigurno baciti i uzeti drugo posuđe s neprijanjajućim premazom koje nije proizvedeno s tim tvarima .

Istraživači su otkrili da dvije specifične fluorokemikalije, perfluorooktan (PFOS) i perfluorooktanoat (PFOA), mogu oštetiti jetru i poremetiti reproduktivni sustav i razvoj kod divljih i laboratorijskih životinja.

Također, na laboratorijskoj razini utvrđeno je da PFAS-i oštećuju metabolizam, imunološki i endokrini sustav, dok fatalno uzrokuju karcinome raznih organa.

ijatropedija

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki