Grožđe ne sadrži samo vitamine i hranjive tvari. Ne manje važna je i činjenica da se najvećim dijelom sastoje od vode.
Sadrže ugljikohidrate, što znači da su izvor energije, ali glikemijski indeks grožđa smatra se umjerenim.
Hajde da vam kažemo zašto je toliko važno jesti grožđe.
Prednosti grožđa
Bobice sadrže vitamine A, B, C, K, kao i kalij, selen, željezo, biotin, folnu kiselinu, fitospojeve, polifenole i flavonoide.
Zahvaljujući ovim svojstvima, grožđe potiče hematopoezu, povećava zaštitna svojstva tijela, te je korisno za mozak i rad ljudskog tijela u cjelini.
Bobičasto voće je dobro za srce. Procijanidin, koji je dio grožđa, sprječava aterosklerozu, normalizira krvni tlak, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka, što općenito štiti od bolesti srca.
Kvercetin smanjuje rizik od srčanog udara i snižava razinu lošeg kolesterola.
Resveratrol štiti od infekcija, ima antikancerogena svojstva i usporava starenje kože.
Osim toga, fisetin, koji je dio grožđa, poboljšava pamćenje.
Je li moguće jesti sjemenke
Grožđe se može sigurno jesti zajedno sa sjemenkama.
Sadrže tvar piknogenol koja je antioksidativni spoj i blagotvorno djeluje na zglobove (smanjuje bol), kao i na kardiovaskularni sustav.
Također, konzumacija grožđa sa sjemenkama pomaže u otpornosti na stres, a piknogenol smanjuje i alergije.
Prethodno smo vam rekli što možete jesti ili piti prije spavanja.