Je li istina da računalne igrice štete psihi tinejdžera: odgovor znanstvenika

Roditelji su često zabrinuti za svoju djecu tinejdžere koja su ovisna o računalnim igrama i provode dugo vremena igrajući se takvim aktivnostima.

U najmanju ruku, postoje sumnje da igrice izazivaju ovisnost ili druge mentalne probleme, koji bi mogli utjecati na njihovo učenje.

Znanstvenici žure umiriti zabrinute roditelje. Osoblje Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju provelo je niz studija tijekom pandemije.

Rezultate je objavio Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Pojedinosti studije

Znanstvenici su odabrali 702 djece koja su praćena od četvrte godine.

Dijete
Fotografija: Pixabay

Na kraju istraživanja tinejdžeri su imali 16-17 godina.

Svake godine su bili na pregledima, testiranjima i razgovorima sa stručnjacima.

Svi su testirani na razvoj ovisnosti o kockanju i drugih ovisnosti i poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju, hiperaktivnost i druge poremećaje.

Zaključak znanstvenika

Otkrića će iznenaditi mnoge roditelje, jer nije pronađena nikakva veza između računalnih igrica i poremećaja.

No pokazalo se da su tinejdžeri koji igraju računalne igre psihički stabilniji od svojih vršnjaka koji nisu igrali videoigre.

Ovaj se fenomen može objasniti ometajućim učinkom igara, kao i sposobnošću igrača da međusobno komuniciraju preko mreže.

Prethodno smo govorili o roditeljskim frazama koje se ne smiju čuti za stolom.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki